Kronika: 70 krogov za 70 let, Hrib svobode 2023

RUŠEVCI V ENI URI DO MURSKE SOBOTE IN NAZAJ

Preteklo nedeljo smo taborniki Rodu snežniških ruševcev izvedli drugo dejanje izmed serije dogodkov, s katerimi bomo obeležili praznovanje naše sedemdesete obletnice obstoja. Po krvodajalski akciji, ki smo jo pretekli ponedeljek izvedli skupaj z Rdečim križem Ilirska Bistrica in Zavodom za transfuzijsko medicino, smo bili tokrat rekreativno aktivni na Hribu svobode.

Akcijo smo poimenovali »70 krogov za 70 let«. Uradni skupinski štart je bil ob 10:00, a smo na svoje precejšnje presenečenje odkrili, da zjutraj organizatorji nismo bili prvi na kraju dogodka. Naše jutranje priprave dogodka, so namreč spremljali številni sprehajalci in tekači, ki so k spomeniku v osrčju Ilirske Bistrice, prišli že kakšno uro pred nami. Med njimi je bil tudi znan bistričan, Andrej Bergoč, ki se je odločil sam izpolniti naš zastavljeni cilj – preteči, prehoditi, prekolesariti, ali na kakršen koli drugi način napraviti vsaj 70 krogov. Andreju je njegov načrt uspel, saj je nekaj minut pred 11:00 zaključil s sedemdesetim krogom in tako samostojno pretekel dobrih 35 km. Prvih 50 krogov je napravil sam, potem pa so se mu pridružili številni rekreativni tekači iz vrst Tekaškega društva Bistrc, punce in mladinci iz studia P.Boutique in nepopisna množica naših občanov. Nekaj več kot 130 udeležencev je v dobri uri napravilo skoraj 800 krogov, kar v preračunani dolžini pomeni približno 400 km. Zelo veseli smo bili naklonjenega vremena in dobrega odziva širše lokalne skupnosti. 

Na koncu smo vse sodelujoče povabili k kratki slovesnosti, kjer sta nam Simon in Denis Pugelj, iz znanega ilirskobistriškega gradbenega podjetja Euro MB d.o.o., predala nagrado za uspešno opravljen cilj dogodka. Veseli smo izkazane podpore, namenili jo bomo za izvedbo dogodkov v našem jubilejnem letu in za delo z našimi najmlajšimi. Ob vsem navedenem seveda ne smemo pozabiti na ekipo pridnih taborniških rok, ki je na predvečer dogodka pridno vihtela zajemalke in ponve in za nas spekla preko 300 palačink in pripravila slasten čaj z medom našega najbolj pridnega tekača! 

Akcija je ocenjena kot uspešna in vredna ponovitve, se pa Ruševci tu nikakor ne zaustavljamo! Že 15. aprila nas čaka naslednji dogodek v sklopu praznovanja 70-letnice. V sodelovanju z občino Ilirska Bistrica, številnimi društvi, vzgojno-varstvenimi zavodi in krajevnimi skupnostmi in seveda z našimi podporniki in prijatelji, pripravljamo čistilno akcijo, ki se bo odvila v soboto, 15. aprila. Vabljeni vsi, da vnovič pokažemo, kako povezani smo vsi skupaj!

Ruševci ustvarjamo boljši svet. Že 70 let!

Vaši Ruševci