Informacije za starše

Program

Taborniški program je raznolik in pester. Med tednom se srečujemo na vodovih srečanjih (enkrat tedensko, termini vodovih srečanj), v vikendih pa pripravimo eno ali več dnevne aktivnosti. Vrhunec taborniškega leta je seveda taborjenje. Taborniki radi preživljamo prosti čas v naravi, a je to daleč od vsega kar pri tabornikih spoznamo. Taborništvo je šola za življenje. Več o taborniškem programu lahko preberete na predstavitveni strani naših aktivnosti, pokukate v okviren letni rodov program ali si v kroniki ogledate poročila s preteklih aktivnosti.

Taborniki smo mladinska organizacija, kar pomeni, da v njej delujemo po principu mladi za mlade. Seveda pa imamo kup starejših, izkušenih članov, ki nam stoje ob strani z nasveti in znanjem. Značilnost tabornikov je nenavadno mlado vodstvo. Večina vodnikov začne opravljati funkcijo že kmalu po vstopu v srednjo šolo. Gre za odgovorne posameznike, ki se za razliko od večine mladih v današnjem času, ne bojijo spopasti z novimi izzivi in odgovornostjo. Vodstvo je primerno usposobljeno na kvalitetnih tečajih Zveze tabornikov Slovenije in tako program kot tehnična izvedba sta na visoki ravni in prekašata tudi kakšno „profesionalno“ organizacijo – v društvu smo seveda vsi prostovoljci in ne delujemo napram plačilu.

Finančni stroški

Znesek aktualne članarine za tekoče leto se nahaja tu (za šolsko leto 2020/21 še ni navedena). Udeležbo na aktivnostih plačate posebej, čeprav so vse manjše aktivnosti praviloma brezplačne. Delo na prostovoljni osnovi in velika iznajdljivost dovoljujeta izvedbo ugodnih aktivnosti. Nekaj denarja je potrebno nameniti tudi opremi, predvsem pri GGjih in PPjih, a si na začetku lahko nekatero opremo tudi sposodite od starejših tabornikov.

Ob tem vas tudi kot starše vabimo, da podprete naše prostovoljno delo z “nula-pet” dohodnine. Nič vas ne stane, samo dobrodelni ste. Več informacij tukaj.

Varnost in zdravje

Vedno se trudimo poskrbeti za karseda visoko varnost udeležencev aktivnosti, zavedati pa se morate, da je taborništvo aktivnost, kjer so (kot pri mnogih drugih) povečane možnosti nekaterih vrst poškodb. O visoki varnosti priča tudi majhno število poškodb, ki jih zabeležimo med taborniki. Največjo nevarnost aktivnost v naravi, verjetno predstavljajo klopi. Tudi to nevarnost je moč zmanjšati z njenim poznavanjem – za vas smo pripravili nekaj osnovnih informacij o klopih in povezanih boleznih.

Preberite še

Vsak dan eno dobro delo … ali dve. Ali tri. Članek iz revije Mama, september 2004. Pogosto zastavljena vprašanja, povezava na spletno stran Zveze tabornikov Slovenije.