Vodja akcije: <span>Andreja Mršnik</span>

Čiščenje taborniške 2018

Aktivno poletje smo PP+ zaključili s kakovostno preživetima zadnjima dnema šolskih počitnic. Naš ljubi taborniški dom smo rešili nekaj krame in umazanije, ki se ju je nabralo, milo rečeno, precej. Med pospravljanjem smo kot vedno našli zanimive reči, ki nas niso pustile ravnodušnih in s katerimi smo se enostavno morali pozabavati, preden smo jim našli mesto. Čiščenje z izjemo zabavnih pogovorov praviloma ni tako vabljivo, zato smo si ga popestrili drugače: s plezanjem po podrtem drevju in z skrivanjem kolesa. 🙂 Po prebranem verjetno ni težko razumeti, zakaj se je načrtovano delovno popoldne prelevilo v dva popoldneva.

Državni mnogoboj, Domanjševci 2018

»Smo vsi? 1, 2, 3… Kje je še eden?«, »Joj, kje je že ta avtobus?«, »Imaš sendviče, rutko, spalko …?«. Take misli so nas obletavale v petek, 15., ko smo se Ruševci odpravljali na državni mnogoboj. Morda vas že večina ve, a vseeno ponovimo, kje se je tekmovanje odvijalo: na skrajnem SV Slovenije ali preprosteje, v možganih naše kokoši. No, vrnimo se nazaj na petek …

Preberi več

Športni dan, Podgrad 2018

Dan pred koncem šolskega leta 2017/18 smo izvedli še en športni dan, tokrat na OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad. Učencem 6., 7. in 8. razreda smo 2 aktivni in 1 “upokojena” tabornica približale nekaj taborniških znanj: igre z žogo in rutkami, osnove orientiranja z zemljevidom, vrisovanje KT, postavljanje šotora iz šotork, vozle in Morsejevo abecedo. Vmes smo jih poslale na orientacijo po Podgradu, ki so jo opravili s tako lahkoto in hitrostjo, da bi jih najraje kdaj vzeli s sabo na mnogoboj, GSJ ali katero drugo orientacijsko tekmovanje. Kdo ve, mogoče kdaj res pridejo.

Vse pohvale gasilcem iz PGD Podgrad za uspešno delo s svojimi člani, namreč nekaj učencev gasilcev je pokazalo in uporabilo res dobro mero znanja iz orientacije in vozlov.

Fotografije.

Taborjenje, Čezsoča 2018

Taborniško leto Društva tabornikov Rodu snežniških ruševcev Ilirska Bistrica doseže svoj vrhunec na vsakoletnem poletnem taboru. To je edinstveno doživetje, kjer taborniki vseh starosti preživimo 10 dni izven domačega okolja, obkroženi z naravo, v dobri družbi, z željo po novih izzivih in dogodivščinah.

Letos nas je 49 Ruševcev taborilo od 10. do 19. julija, na tabornem prostoru v Čezsoči. Da pa bi si poletne dneve še bolj popestrili, so si poleg našega tabora šotore postavili taborniki iz Društva tabornikov Rod kraških j’rt Sežana. Pestra družba je poskrbela za čisto nove izkušnje taborjenja in polepšala marsikateri skupni večer. V svoj imenik smo dodali nove obraze ter podaljšali svojo verigo prijateljev.

Taborni vsakdan se je začel z jutranjo telovadbo, kateri je sledil jutranji zbor z dvigom zastave. Po zajtrku se je pričel taborniško obarvani program ali tako imenovana gozdna šola. V tem času so člani že pridobljena znanja uporabljali v praksi in pridobili nova. Srečevali so se z novimi izzivi in jih premagovali s skupnimi zamislimi, pogumom in sodelovanjem. Preizkušali so se v taborniških veščinah, kot so lokostrelstvo, postavljanje in kurjenje ognja, postavljanje bivaka ter pionirskih objektov. Zaživeli so z naravo in se zamotili z novimi odkritji. Med dopoldansko in popoldansko gozdno šolo smo se vsi taboreči zbrali za opoldanski zbor in kosilo ter prosti čas preživeli ob igranju iger, pisanju pisem za taborno pošto, izdelavi vodovih kotičkov, kjer smo izvajali vodov program, in kopanju v mrzli reki Soči. Zadnji, večerni zbor in spust zastave sta bila izvedena pred večerjo. Sledil je večerni program, med katerim se vedno rodijo novi spomini ob zvoku kitare, petja in prasketanju toplega ognja.

Taborečim nam beseda dogodivščina vsekakor ni bila tuja. Že na začetku taborjenja smo se udeleženci po starostih za eno noč odpravili izven tabora, kjer smo si morali postaviti bivak, prenočišče, pripraviti ognjišče in kurjavo ter si na ognju skuhati ali speči hrano. Udeležili smo se tudi celodnevnega izleta, kjer smo po poteh muzeja na prostem Kolovrat skozi jarke in tunele prestopili celo italijansko mejo. Na ta dan smo vstopili tudi v park Tolminskih korit, kjer smo občudovali sotesko rek Tolminke in Zadlaščice. Tu smo prečkali tudi Hudičev most, razpet kar 60 m nad reko Tolminko.

Pozabili nismo niti na večletno taborno tradicijo. Na dan krsta in proge preživetja smo medse sprejeli pet, sedaj čisto pravih tabornikov s svojimi novimi taborniškimi imeni. Krst smo po tradiciji zaključili s slavnostno večerjo. Zanjo in za vse ostale kuharske specialitete letošnjega taborjenja se iskreno zahvaljujemo našemu tabornemu kuharju Rihardu Baši. Iskreno se zahvaljujemo tudi Dragu Hafnerju, ki nam je v kuharjevi odsotnosti velikodušno priskočil na pomoč.

Za zadnji večer letošnjega taborjenja pa smo prihranili sedaj že kar staro šego, poroke, ki pa so letos prevagnile na višjo stopnjo. Postale so namreč medrodovne, saj smo jih organizirali skupaj s taborniki iz Sežane, pridružili pa so se nam tudi člani predhodnice Društva tabornikov Rod pusti grad Šoštanj.

 

Fotografije.

Pomladovanje MČ, Tatre 2018

Živijo! Sem Alica. Morda me poznate kot tisto deklico, ki je šla obiskat Čudežno deželo. Prav imate. Prvič sem vanjo padla leta 1865, drugič pa 2018. Na drugem izletu so se mi pridružili MČ-ji.

Preberi več

Koncert Glasbene šole Il. Bistrica

Ker je teden po Prešernovem rojstnem dnevu ogromno naših članov nastopalo na prazničnem koncertu Glasbene šole Il. Bistrica in ker smo jih ostali pri tem želeli podpreti, so se vsi vodi namesto vodovih srečanj odpravili na Videm. S ploskanjem smo se poklonili nastopajočim, še posebej gromko smo to počeli vsakokrat, ko smo na odru zagledali katerega od 12 RSR-jevcev. Uživali smo v večeru baletnih in orkestrskih točk ter v zvokih komornih skupin in pevskega zbora in se odločili, da naslednjič pridemo kakšno minuto prej, da zasedemo boljše sedeže. 🙂

P. S.: Kdor je stavil, da bo več Ruševcev na odru, je žal/na srečo (obkroži pravilno) zgrešil, razmerje med njimi in gledalci je bilo namreč 12 : 29.

Državni mnogoboj, Šempeter v Savinjski dolini 2017

Vsi navdušeni, da je bil državni mnogoboj 2017. leta po Kristusu spet razpisan tudi za ekipe PP+, smo prijavili 1 grčevsko ekipo, 1 PP-jevsko, 2 GG-jevski in 3 MČ-jevske. Kljub temu da je potekal le v soboto, 17. junija, smo se Ruševci nanj odpravili že v petek zvečer. Med vožnjo smo simpatično izvedeli, kaj sta po mikroskopu dva MČ-ja: dvojček in škorpijon 🙂 V Ljubljani smo pobrali še vod iz Rodu Rožnik in se odpeljali naprej v Šempeter v Savinjski dolini. Na trati pred šolo smo si postavili 8 čehov pa še kakšen sendvič iz 5 šotork za vajo, par najpogumnejših pa je spalo kar pod zvezdami.

Preberi več