Vodja akcije: <span>Mihela Šajn</span>

Glas svobodne Jelovice 2015

Ekipa Ruševk v spremstvu vodnikov, se je v soboto, 10. januarja 2015 lahko bi rekli skoraj sredi noči s kombijem odpeljala v smeri proti Škofji Loki. Naš cilj je bila vas Reteče. Tam je potekalo orientacijsko tekmovanje Glas svobodne Jelovice, ki ga vsako leto organizira Rod svobodnega kamnitka. Prijavljenih ekip je bilo zelo veliko, kategorije pa od gozdovnikov in gozdovnic do najstarejših članov, ki so sodili že med veterane 40plus. Žal je Ruševce zastopala le ekipa naših punc, a na srečo so nas prikazale v več kot dobri luči. Naša ekipa, ki so jo sestavljale Špela Kresevič Frank, Sara Mežnar, Lea Morano, Manca Prosen in Žana Radivo je osvojila odlično 2. MESTO v kategoriji gozdovnic. Punce so zelo dobro opravile zadano nalogo, saj so našle vseh 6 kontrolnih točk, bile v svoji kategoriji najboljše na TOPO testu ter si tako med 11 ekipami priborile zavidljivo uvrstitev.

Iskrene čestitke in en velik m vsem petim puncam! Upamo, da je to vzpodbuda za naslednje leto in bo iz ruševskih vrst naše barve zastopalo več ekip.

Snežna Ljubljana

Taborniška druženja v letu 2014 smo starejše gozdovnice zaključile v snežnem duhu. V soboto, 27. decembra sedaj že starega leta 2014 smo se zgodaj zjutraj iz Pivke z vlakobusom odpravile na izlet v Ljubljano. Moralo bi nas bit 9, a smo se na koncu zaradi vse sorte virusov in bakterij zbrale le 4. Izlet smo načrtovale že dolgo in se mu nikakor nismo hotele odpovedati, čeprav smo se zavedale, da bomo vse naše bolnice pogrešale. Na koncu smo se imele super fajn, vsem manjkajočim pa smo kot se modernemu času spodobi poslale selfie s pozdravi.

Ob prihodu smo se morale klimatizirati z ljubljanskim mrazom, zato smo si privoščile čaj v čajnici Cha na Starem trgu. Zopet ogrete smo bile pripravljene drsanje pred Parlamentom na ledeni ploskvi v velikosti hokejskega igrišča. Ker znamo rolati, z drsalkami ni bilo težav. Za intermezzo je kakšne pol ure tako močno snežilo, da smo se počutile kot v zimski pravljici. Ni nam bilo žal, da smo prvotno načrtovano kino zamenjale z drsanjem. Po uri in pol smo bile že kar izstradane in mini pica v Parmi – najstarejši piceriji v Ljubljani je bila kot nalašč naslednja na spisku aktivnosti. Po kosilu smo se sprehodile po božični tržnici in izlet zaključile z vročo čokolado v Kinodvoru. Dve od štirih izletnic se do takrat še nista peljali z vlakom in kot nalašč ob naši uri odhoda ta ni bil zamenjan z avtobusom. V Pivki nas je že čakal prevoz do doma. Ob 17.30 smo bile v Ilirski Bistrici.

Pohod na Kozlek

V soboto, 11. oktobra 2014 smo se Ruševci od mladih MČ-jev do mladih po srcu – grč odpravili na pohod na Kozlek.

Murni se nam zaradi drugih obveznosti njihove vodnice žal niso mogli pridružiti, če ne bi se nas zagotovo nabralo še veliko več kot že sedaj zavidljivih 70.

GG-ji, PP-ji, RR-ji in grče smo se že zgodaj zjutraj dobili pred taborniškim domom in jo proti Kozleku ubrali peš kar iz doline. Želeli smo izbrati kakšno malo manj poznano pot in se izogniti cesti, zato smo se odločili za pot po gozdu mimo Gimnazije. Ker smo bili polni energije in nismo čisto nič jamrali smo šli mimogrede še čez Ahec in Srednji vrh. Čisto blizu našega cilja smo že slišali smeh in vriske MČ-jev, ki so se igrali na Vrbiški ravani, a svojega cilja kljub temu nismo opustili in po dobrih treh urah hoje smo bili na vrhu Kozleka. Pri koči smo pojedli sendviče, naredili skupinsko fotografijo in se odpravili nazaj proti vznožju, kjer smo se pridružili MČ-jem. Njih so do odcepa gozdne ceste proti Kozleku pripeljali starši, naslednjič pa bodo šli zagotovo z nami do vrha, saj smo videli, da jim energije ne zmanjka tako hitro kot vodnikom, ki so med igro potrebovali vsaj kako minuto počitka. Vsi skupaj smo na jasi zaigrali še tekmo nogometa, frizbija in raznih drugih taborniških igric, ob 13.00 pa smo druženje zaključili. Po večino so prišli starši, ki so nas odpeljali z avti nazaj domov, le najbolj vztrajni GG-ji so se skupaj s starejšimi Ruševci nazaj odpravili peš. Navzdol je bilo lažje kot navzgor, a noge so nas že malo bolele, zato smo si po slabih dveh urah na domači nadmorski višini kar oddahnili.

Na koncu lahko sklenemo, da je bil za nami en super taborniški dan, vreme nam ne bi moglo biti bolj naklonjeno. Slišali smo tudi nekaj želj po ponovitvi takih druženj, zato lahko v tem taborniškem letu pričakujete še kakšno podobno akcijo!

Državni mnogoboj, Ajdovščina 2014

Tudi letos smo Ruševci zastopali naše barve na državnem mnogoboju. To pišemo zato, ker v rumeni in rdeči barvi majic nismo ostali neopaženi.

V nekoliko manjšem številu kot prejšnja leta smo se v petek, 13. 6. 2014 dve GG in dve RR ekipi odpravili z avtobusom proti Ajdovščini. Na srečo nam je na samem kraju dogodka uspelo postaviti šotore, še preden nas je ujela nevihta. Tako smo prvo noč preživeli bolj ali manj »napeštani«, a nas to ni dosti motilo, saj nam je bil ajdovski veter naklonjen, tako da je celo noč prijetno prezračeval šotore.

Soboto ali dan D smo vsi Ruševci začeli z orientacijo, še posebno dobro so se odrezali RR fantje, ki jim za razliko od punc ni uspelo izpustiti ene od osmih kontrolnih točk. Tudi GG-ji so pokazali svoj napredek v znanju orientacije in ugotovili, na katerem področju se morajo še izpiliti. Pri ostalih panogah moramo izpostaviti še signalizacijo, kjer smo se vse ekipe odlično odrezale, manjšo smolo so imele le Tečke vrečke, ki so tako hitele, da so glede časovne omejitve podrle vse rekorde, a je to za sabo prineslo žal nekoliko več napak kot na področnem mnogoboju. Ne moremo niti mimo spretnostnega tekmovanje v A-janju, kjer so se RR punce presenetile same sebe in seveda tudi ostale in se odlično odrezale, ekipi Kalibr 890 pa vse čestitke, saj so uspešno A-jali samo v troje, kar se nam je, dokler tega nismo videli na lastne oči, vsem zdelo skorajda nemogoče. Po opravljenih vseh panogah je bilo vreme še vedno nasprotovalo slabi vremenski napovedi, zato smo šli na zaslužen oddih do bližnjega bazena, kjer smo porabili še ostanke zalog svoje energije.

Nedelja je bil dan odhoda in še prej razglasitve rezultatov. Ruševci smo zadovoljni s svojimi dosežki: RR punce 1. mesto, RR fantje 2. mesto, GG starejše punce 5. mesto in GG starejši fantje 7. mesto. Trudili smo se po najboljših močeh, drugo leto bomo seveda še boljši in bomo s sabo pripeljali še kako ekipo več.

Hvala tudi rodu Mladi bori iz Ajdovščine za odlično organiziran državni mnogoboj.

Čistilna akcija 2014

22. aprila vsako leto praznujemo dan Zemlje, ki je za tabornike vedno poseben dogodek, zato smo tudi letos organizirali čistilno akcijo. V soboto, 26. aprila 2014smo se zbrali pred taborniškim domom v kar lepem številu – vseh skupaj nas je bilo okoli 30, pridružili so se nam tudi člani Kluba študentov Ilirska Bistrica. MČ-ji so čistili v parku Nade žagar in na Hribu svobode, GG-ji ob železniški progi do trnovskega stadiona, PP-ji in RR-ji pa ob reki Reki in ob potki pod pokopališčem. V dobrih treh urah smo nabrali veliko smeti, na koncu pa so nas punce iz KŠIB-a razveselile s super pogostitvijo. Drugo leto akcijo obvezno ponovimo!

Gotik 2014

18 gozdovnikov in gozdovnic se je v soboto, 5. aprila 2014 s tremi vodniki odpravilo v Šentvid na Grozljivo orientacijsko tekmovanje in kričanje GOTIK. Po kar dolgi vožnji z avtobusom in trolo smo bili okoli 17h končno na pravi lokaciji, OŠ Šentvid. Za dodatne točke so si najbolj neustrašni in vztrajni najprej pogledali grozljivko Napačen odcep, temu je sledil Topo test in signalizacija. V Morsejevi abecedi so se še posebno dobro odrezale naše mlajše in starejše gozdovnice. Na progo smo štartali ob zelo različnih časih, Paljužini že okoli 21h, Edigs pa šele ob 23.20, zato so se punce odločile, da si pred odhodom vzamejo čas za kratek spanec, da si naberejo moči. Proga je bila kar zahtevna, a so naši starejši fantje in punce našli štiri od šestih kontrolnih točk in bili na koncu zadovoljni z rezultatom. Žal so zaradi zmede naše mlajše gozdovnice dobile karto za starejše GG-je, vendar so se kot prave tabornice kar dobro znašle. Ponosni smo na vse 4 naše GG ekipe, naslednjič pa bomo seveda še boljši!

Jesenovanje, Črni dol 2013

Od petka, 25. do torka, 29. oktobra 2013 smo Ruševci z gozdovniki in gozdovnicami jesenovali v naši koči v Črnem dolu. Skupaj s popotniki in popotnicami, ki so pomagali pri organizaciji in kuhanju, nas je bilo nekaj čez 30. Za prevoz tja in nazaj pa so poskrbeli naši starši. Učili smo se kuhati, vsak dan je bil za kosilo zadolžen en vod. Kljub temu, da imamo v Črnem dolu težave z omrežjem, smo imeli svoj lastni Facebook zid, kjer smo zelo aktivno posodabljali statuse in objavljali fotografije. V petek zvečer je bilo najprej potrebno pripraviti kočo, saj je bil vanjo spraviti takšno število ljudi pravi logistični zalogaj. Po premisleku in organizacijo smo si pripravili večerjo, nato pa smo v dveh skupinah tekmovali v nočni igrici v gozdu – Pihanje sveče. V soboto smo začeli z vodovimi programi. Med dopoldanskim programom so se punce učile risati skico terena, fantje pa so streljali z zračno puško in delali savno v gozdu. Popoldne smo preizkusili savno, vodniki so pripravili igrico Minsko polje, za vsakega udeleženca Jesenovanja pa smo izdelali spominsko ščipalko za na rutko. Po večerji je sledil program ob ognju, kjer smo se ob spremljavi kitare učili novih pesmi in trenirali tiste, ki jih že znamo. V noči iz sobote na nedeljo so se starejši fantje zbudili že ob 4. zjutraj in se opravili na Snežnik, dekleta so se jim pridružila kasneje. Imeli smo srečo z vremenom, ni bilo niti dežja niti mraza, žal pa so punce zamudile pogled v dolino, saj je bil takrat Snežnik že v megli. Popoldne, ko smo se vrnili v kočo, smo bili vsi zelo utrujeni, a ker nas je čakal tematski večer na temo Noč čarovnic, smo morali pripraviti strašljivo dekoracijo in smo več ur ustvarjali razne pošast. Večer je lepo uspel, na modi reviji smo bili zelo izvirni, pa tudi igrica Minuta do zmage se je izkazala za zabavno. V ponedeljek, naš predzadnji dan, smo se učili o živalih in rastlinah, vrisovanju na karto, popoldne pa smo igrali nogomet in razne družabne igre. V torek smo si privoščili malo daljši spanec, pospravili kočo in počakali na starše, ki so nas prišli isakat in odpeljali nazaj v dolino.

Vodov izlet na Prem – starejše GG punce

Starejše GG punce iz Mihelinega in Nežinega voda smo se že na prvem sestanku, 5. oktobra 2013, odpravile na celodnevni izlet na Prem. Odločile smo se, da bomo prepešačile Kettejevo pot. Začele smo pri taborniškem domu in se odpravile proti Zarečju. Od tam nas je pot vodila mimo Novakovega mlina proti Smrjam in nato po bližnjici čez pašnik do Premskega gradu. Pot v eno smer ni bila zahtevna, na cilj pa smo vseeno prispele lačne. Ker je bilo oblačno in mokro, nismo mogle zakuriti ognja, ampak smo si meso spekle kar na plinskem gorilniku. Vse smo bile mnenja, da je bil piščanec s kruhom najboljše kosilo, ki smo si ga do sedaj pripravile same. Po obroku smo bile spet polne energije, igrale smo se vesoljčke, bibiti bibiti bob in valjale po klancu. Za nazaj smo ubrale malo drugačno pot, in sicer smo pri Novakovem mlinu čez brv zavile proti Topolcu. Od dolge hoje smo bile že kar utrujene in smo komaj čakale, da pridemo nazaj v Ilirsko Bistrico. Na koncu smo bile vesele, da je vreme zdržalo, pogovorile smo se o letnem programu in zato lahko zaključimo, da je bil vodov izlet več kot uspešen. V bližnji prihodnosti načrtujemo večdnevnega.

GG jesenovanje, Črni dol 2012

Kakor se spodobi, smo tudi letos ponosnim lastnikom zelenih rutk omogočili udeležbo na najsijajnejši GG akciji, jesenovanju. A tokrat smo ga še podaljšali, trajal je kar 5 dni (27.‒31. oktobra 2012). Našemu vabilu se je odzvalo 18 vedrih gozdovnikov ter 5 (+/- 2) članov vodstva, ki so se komaj čakali peš dokopati do koče v Črnem dolu. A vreme nam jo je zakuhalo in do tam smo se bili primorani odpraviti z jeklenimi konjički. Tako smo v soboto okoli poldan začeli s programom, ki je do naslednjega dne potekal večinoma notri. Mlajši GG-ji so ta 2 dneva preživeli v duhu učenja orientacije (relief, izohipse), zgradbe rodu in ZTS-ja, kodiranja, izdelave ščipalk in packanja z baloni. Starejši GG-ji so se medtem ukvarjali z načrti za pionirske objekte, bivaki iz naravnih materialov, slastnimi napolitankami ter se pri nekaterih predavanjih pridružili mlajšim. Ne pozabimo, da so bili na mizi ves čas prisotni trakci (kasneje prelepe zapestnice), pa seveda družabne igre, med katerimi je prevladoval poker. Nedeljo je kljub prej opisanemu, celotnemu zanimivemu programu zaznamoval prvi sneg letošnje sezone in seveda kepanje, ki mu je sledilo. V ponedeljek dopoldne sta mojstra orientacije postavila takšno s kar več kot 15 KT-ji, ki je bila ob predhodni razlagi namenjena učenju azimutov in napadanju točk. Oboroženi z novim znanjem so se GG-ji do večera le segreli v koči, nato pa v treh točkah predstavili zgodovino taborništva, na katere so se pripravljali dopoldne. Da se ne bi vseh 5 dni gibali le v “domači”, črnodolski globeli, smo se v torek odpravil do Grde drage. Tam smo tekmovali v delanju največje kepe ‒kar poglejte si ogromne rezultate v fotogaleriji. Nazaj do koče nas je vodila druga pot kot za naprej, namreč odločili smo se sprehoditi mimo Sviščakov. Po štirih dneh nam v sredo ni ostalo drugega, kot da priredimo prav malo čistilno akcijo v koči ter še pokličemo starše in jih poprosimo za prevoz v prav nič zasneženo dolino. Za konec naj omenimo, da so si kljub nizkim temperaturam in ledeeno mrzli vodi mnogočlenarji Črvi pogumno umili svoje člene (noge), starejši GG-ji pa se celo odločili za tuširanje. Za svojevrstno presenečenje sta poskrbela tudi Erče in Mitko, ki sta v manj kot 4 urah ob polni luni opravila turo do Snežnika in nazaj. Kdo bi si mislil, da se da toliko zanimivih reči strpati v pičlih pet dni …