Vodja akcije: <span>Maja Penko</span>

Taborjenje, Padež 2016

“Taborjenje predstavlja vrhunec taborniškega leta, kjer člani preizkusijo pridobljena taborniška znanja, osvojijo nova znanja in veščine, stkejo močna prijateljstva, okusijo samostojnost in se naučijo sobivati z naravo.”

Tako je bilo zapisano v razpisu za taborjenje 2016, ki so ga starši mladih tabornikov prebrali preden so svoje otroke prijavili na taborjenje v dolini Padež v občini Pivka, ki je potekalo od 3. do 12. julija. Skupaj smo ruševci preživeli 10 dni in doživeli mnogo. Nekaj tega se je ohranilo na fotografijah in v zgodbicah, ki smo jih taboreči pripovedovali po taborjenju, veliko od tega mnogega pa je ostalo med nami, ki smo del poletja preživeli skupaj, v nekaj šotorih na jasi.

Preberi več

Ruševec in konj

V soboto, 23. aprila, se nas je 14 “malih” Ruševcev in 2 “veliki” Ruševki, podalo na lipicanski vodov izlet v Divačo.

Preberi več

MČ zimovanje, Črni dol

MČ-ji smo se skupaj z večino svojih vodnikov in izvrstno kuharico zbrali pred taborniško in se po klasičnem dogovarjanju za prevoze okrog 16h odpeljali proti Črnemu dolu. Pot od odcepa za Črni dol do koče smo prehodili peš, ker je bila cesta preveč zasnežena. Hrano in ostale potrebščine nam je hvala bogu že prej pripeljal Urbe, tako da smo otroci, vodstvo in starši, ki so nam pomagali na poti do koče, imeli ravno dovolj rok za vse nahrbtnike, spalke, sanke in bobe.

Preberi več

TOTeM 2015

Ruševci sporočamo, da je bil uspešno izpeljan že 19. TOTeM zapored! 17 ekip je dokazalo, da taborniki v odbojki res nismo kar tako. Priča smo bili napetim igram, sploh finalni, saj je bilo videti, da nobena izmed ekip nebo popustila tempa. Za zmago so se potegovali Kranjčani in Ljubljančani, na koncu pa so je zmage veselil Kranj. Slabo vreme ni pokvarilo vzdusja, kljub temu, da smo TOTeM morali izvesti v telovadnici OŠ A. Žnideršiča. Poleg odbojke, dobre hrane in glasbe pa smo na platnu spremljali košarkaške in nogometne tekme.

Lep ruševskotaborniški pozdrav! Se vidimo na TOTeM-u 2016!

Mega Kepa

Končno počitnice! Prvi dan počitnic, 21. februarja 2015, smo se MČ-ji odpravili na MegaKepa sankanje na Sviščake. Akcije se nas je udeležilo 21. Ob 8. uri smo se zbrali pred taborniško in se s starši odpeljali proti Sviščakom. Malo nas je zeblo, vendar smo se takoj pogumno spustili po strmini. Na sankah smo tako uživali, da smo kmalu pozabili na mraz. Ker je šlo navzdol zelo hitro in navzgor zelo počasi, smo bili kmalu utrujeni. V planinskem domu so nas že čakali piškoti in topel čaj. Ko smo nabrali novih moči, smo se zbrali na jasi pred domom. Vodnice so nam pripravile taborniško igrico OkePaj nasprotnika in ukradi rutko Po napornem kepanju, izdelovanju obrambnih zidov in valjanjem po snegu smo se utrujeni, a zadovoljni , odpravili proti domu.

MČ jesenovanje, Črni dol 2014

Vse skupaj se je začelo v petek, 24. oktobra, ko smo se z MČ-ji odpravili na jesenovanje v Črni Dol. Ko smo se po prihodu v kočo namestili, nam je vodnica Maja prebrala nekaj zgodb o čarovnicah in nam povedala nekaj o njih. Ker nas je bilo pred njimi strah, smo v buče vrezali strašljive obraze, da bi se prestrašile in nas pustile pri miru. Po napornem delu smo pojedli večerjo in utrujeni odšli spat. Zjutraj smo se zbudili že zgodaj, ter se odpravili na pohod na Sviščake, kjer smo si privoščili skodelico toplega čaja, saj nas je na poti močna burja zelo prepihala. Ob prihodu nazaj v kočo, nas je že čakalo slastno kosilo. Za tem smo se posvetili bolj taborniškim stvarem. Učili smo se kako se lahko uporabi šotorsko krilo, kakšni so potni znaki, kako zavežemo kak vozel in kje ga uporabimo, spoznali smo taborniške simbole. Hitro smo postavili še ogenj, saj je sonce že zahajalo. Pred večerjo smo se naučili še MČ himno. Ko smo pojedli smo zakurili ogenj in se še malo igrali. Nato so nas naši vodniki poklicali v kočo, kjer smo se ogreli s čajem in spoznali različne vrste dreves, ki rastejo pri nas, ter si pripravili slastne sadne koktejle. Ker je bilo že pozno smo odšli spat. Naslednje jutro smo vstali in hitro pozajtrkovali, saj nas je čakalo pospravljanje koče preden so prišli starši. Še dobro, da so zamujali, saj drugače nebi mogli vsega počistiti. Ko so prišli, smo hitro poskakali v avte in se odpeljali domov.

Taborenje, Laharn 2014

Letošnjega taborjenja se je udeležilo 47 ruševcev, 2 stara znanca iz Avstrije in 1 tabornica iz RLA. Taborjenje smo začeli z nasmeški na obrazu in sončkom na nebu. Oziroma taborjenje se je začelo že prej, z odhodom avtobusa iz Ilirske Bistrice, tik pred ciljem pa jih je čakalo presenečenje. Neka neznana divja žival je skočila na cesto in voznik je ustavil avtobus. Skozi vrata je ustopil cel trop živali. Nekaj čudnega so mrmrale, kasneje se je izkazalo, da pojejo Tumči-tu-tumči. To pesem smo se na taboru vsi dobro navadili, lahko rečemo, da je postala kar himna tabora. Živali so priredile tudi živalsko olimpijado, na kateri se je cel tabor pomeril v športnih igrah. Medtem, ko so bili GG.ji na deževnem bivaku so te nenavadne, energične in domislene živali pripravile disco night za naše najmljaše. Plesali smo v korakih kenguruja, zebre, opice, žirafe, obnovili smo znanje starih in novih plesov in se še kakšnega ‘muva’ na novo naučili. Kot že povedano, so se starejši GG.ji močili na bivaku, vsaj tako smo misli. A znanje in pretekle izkušnje o življenju v naravi in izdelovanju bivakov so se jim obnesle, saj so kljub obilnem deževju v večini ostali suhi. Vsaj bolj kot mi v taboru, ki smo imeli to noč kar nekaj premočenih šotorov. Ko je sonček pokukal izza oblakov smo hiteli nastavljati mokre stvari, da se nam vsaj malo posušijo. Ko sončka ni bilo dalj časa, nam je na pomoč priskočil Jože, ki je mokre stvari odpeljal domov in jih tam posušil. Kljub deževju smo se taborniki urili v plezanju po steni, v igri ‘volkodlak’, se odpravili na takšne in drugačne bivake, se kopali v bližnji reki, na kateri so PP.ji in RR.ji zgradili celo jez, se pomerili v raznih športnih, strateških in miselnih igrah, urili v risanju skice terena, A.jali, postavlili vhod in druge pionirske objekte, izdelali maske živali in še in še.

Starešina: Matej Lakota; taborovodja: Mojca Rolih; programovodja: Maja Penko; kraj: Laharn, Buko