Kronika: Specialistični tečaj prve pomoči, Zapotok

Drugi vikend letošnjega januarja sva z Nežo Slosar preživeli v Zapotoku, kjer sva se udeležili specialističnega tečaja prve pomoči Zveze tabornikov Slovenije.


V petek, 11. januarja, smo se v poznem popoldnevu v Domu borcev in mladine zbrali vedoželjni taborniki. Skozi kratko igro smo se spoznali, takoj za tem pa smo udeleženci prvega vikenda tečaja odpisali test, s katerim smo preverili svoje znanje prve pomoči. Večer se je nadaljeval s predavanji, triažo in odlično večerjo. Najbolj zaspani smo za tem odšli v postelje, nekateri pa so se v telovadnici še nekaj časa družili ob zvoku kitare.

Sobota je bila prepolna dela, a se nismo utrudili. Tekom celotnega dneva smo se naučili ogromno o prvi pomoči, opravili kar nekaj triaž in se na koncu odločili za svojega mentorja, ki nam bo skozi leto pomagal pri izvedbi projekta. Zvečer smo se v dveh skupinah preizkusili pri nekoliko težji situaciji: tečajniki drugega vikenda so nam namreč pripravili obsežnejšo triažo, pri kateri smo morali z vlaka, ki je pri potovanju čez most naletel na eksplozijo, rešiti čim več ljudi.

Po napornem dnevu smo se odpravili spat, a nas je sredi noči prebudil zvok alarma. Tokrat so nam predavatelji pripravili še eno težko nalogo, saj se je v kleti nahajalo več žrtev terorističnega napada v javnem kopališču. Kljub zaspanosti nam je uspelo rešiti kar nekaj poškodovancev.

Zadnji dan tečaja smo se preizkusili še v iskanju in reševanju poškodovancev v gozdu. Še enkrat smo odpisali kratko preverjanje, pospravili dom, udeleženci drugega vikenda tečaja pa so prejeli prislužen našitek in priznanje.

Žana Radivo