Kronika: Resnična čarovnija brezmejnih izzivov

Popotniki in popotnice: ste neorganizirani, nimate programa, ste nesamostojni, da ne omenjamo vaše angažiranosti, če posplošimo, ste malo odveč.

 

Vi ne veste, kaj bi sami s sabo, mi* pa še manj vemo, kaj bi pravzaprav z vami. Vsak rod se je znašel po svoje. Glavni cilj in sreča pa je, če preveč mladih med 15. in 21. letom ne zapusti naše organizacije.

Če danes pomislim, je bil glavni problem to, da v resnici nismo bili kos PP-jem. Dojemali smo jih kot najstnike polne kapric, ki so z vsemi svojimi adolescenčnimi muhami nesposobni, najprej smiselnega odločanja, potem pa še odgovornosti, ki jih te odločitve prinesejo. In želeli smo jim pomagati. Pravzaprav zelo po šolsko pomagati. Zanemarili smo temeljno taborniško učenje preko izkušenj – saj za PP-ja ni več izkušnja, če sam postavi bivak, ker se je tega načeloma že naučil, četudi gre za 10 metrov dolg bivak. Toliko bolj smo bili prepričani, da bo zrastel, če mu serviramo svoje znanje reševanja problemov – bom jaz vse naredil, ti pa boš vodja akcije, ni panike, nič ni treba delat’.

Pa smo novembra 2017 pripravljeni in sposobni, da to miselnost, ta način dela obrnemo na glavo in se podamo na pot, ki jo bomo hodili prvi in prvič?

Po usposabljanju za coache PP, ki je potekalo v Kreativnem centru Poligon od 3. do 5. novembra, organizirano v okviru programa TAPOS, si upam reči, da je ta način, četudi mogoče edini, pravi. Usposabljanje se je začelo polno entuziazma in pričakovanj, za kar so med drugim gotovo “krive” tudi Neža Krek, Vesna Bitenc in Sabina Đuvelek, vse mojstrice coachinga. Vendar je začetni adrenalin kmalu popustil našemu razumu, ki nam je začel povsem argumentirano dopovedovati, da pa mogoče to le ni tisto pravo. Vse skupaj se je zapletlo z odločnim uporom:

  1. Ne moremo biti stroji brez posluha za sočloveka in nemi opazovalci sogovorcev, ki jih pestijo problemi, na katere jim smemo odgovoriti samo z vprašanjem!
  2. Taborniki smo prijatelji, vedno in povsod, zato pač coaching ni primeren za nas!

Sledil je zahteven proces učenja in treniranja, kjer smo se preizkušali, odkrivali nove poti v odnosih in se počasi spreminjali v ljudi, ki resnično verjamejo, da lahko ustvarjajo boljši svet.

Verjetno ste PP-ji prepričani, da ste sposobni pustiti ta svet za odtenek boljšega kot ste ga prejeli. Coachi PP pa danes vemo pravo vprašanje, ki vam bo omogočilo, da to storite. Verjamemo, da ste se sposobni samostojno odločati in za svojimi odločitvami stati. Prepričani smo, da je pot, ki jo bomo hodili, še neodkrita, polna nepričakovanih ovir. Pa vendar jo gremo skupaj odkrivati z zagnanostjo in odgovornostjo, da poiščemo in pokažemo, kje pride do resnične čarovnije brezmejnih izzivov.

Poišči svojega coacha PP na strani tapos.taborniki.si/izberi-si-svojega-coacha-pp.

 

*Prva oseba množine je uporabljena zgolj za (pristnejše) karikiranje.

Fotografije 1. Fotografije 2