Vodja akcije: <span>Tjaša Debevec</span>

Sonce se smeje 2012

Ruševci smo se odzvali na povabilo ilirskobistriškega vrtca in sodelovali na prireditvi Sonce se smeje. Tako je 5 PP-jev in RR-jev sobotno dopoldne preživelo v prijetni družbi vrtčevskih otrok in njihovih staršev. Taborniško vzdušje so pričarali s postavitvijo bivakov, razprostrtimi zastavami, Tabori, rutkami, taborniškimi kroji … da je vse še bolj dišalo po naravi, so si otroci izdelali indijanske perjanice, vzgojiteljice in tabornice pa so jim obraze poslikale z maskirnimi barvami.

Nočni pohod na Snežnik 2012

Trije pogumni ruševci (Petra, Erče in Tjaša) so se v večeru iz petka na soboto podali na nočni pohod na Snežnik. Vzdušje je bilo prijetno, temperature relativno visoke, pot pa jim je osvetljevala polna luna. Šest manj pogumnih ruševcev pa se je odločilo, da pohodnike pričakajo v koči v Črnem dolu. Le-ti so si noč krajšali z gledanjem grozljivk.

Izdelovanje voščilnic

Tudi letos smo si PP-ji v decembru vzeli čas in izdelali novoletne čestitke, ki se jih je poslalo ostalim rodovom in prijateljskim organizacijam. Okrog 10 se nas je zbralo v petek 16.12. in 23.12. v taborniški in ustvarjanje se je pričelo. Izdelali smo okrog 50 čestitk in vsaka je bila unikat. Delavnico smo izkoristili tudi za druženje in sladkanje.

Taborjenje, Podvolovljek 2011

Pridne grče in PP-ji so tabor začeli postavljati že 8. julija, 10. julija pa so na taborni prostor prispeli še MČ-ji, GG.ji ter ostali PP-ji in njihovi vodniki. V prvih dneh so GG-ji ter PP-ji pomagali pri končnih detajlih v taboru (postavitev vhoda, sušil, stenčasa…), MČ-ji pa so (tako kot tudiGG-ji kasneje) spoznavali zgodovino, saj je bila tema tabora ‘nazaj v prihodnost’. Gozdna šola se je začela vsak dan s spoznavanjem različnega zgodovinskega obdobja (od prazgodovine pa vse do sedanjosti), na podlagi česar so potekale tudi dnevne delavnice. Tako so naši najmlajši izdelovali izdelke iz kamna, naglavne vence ter nakit, sklestili so pravi totem, se našemili v Indijance s čisto pravimi perjanicami, se bojevali v bitki z vodnimi baloni, se sladkali s koktajli … seveda pa nismo pozabili niti na prave taborniške stvari, kot so pionirstvo (iz lesa smo si izdelali stojala za čevlje), prva pomoč, vodov program, krajši ter daljši sprehode (odšli smo na ogled Mozirskega gaja) in seveda bivak, ki je bil letos prav poseben. Žal (ali pa tudi ne), nam je zagodlo vreme in ker je neprenehno deževalo, so nas prijazni vaščani povabili, naj prespimo v njihovem skednju. Za večino otrok (in vodnic) je bila to enkratna priložnost. Otroci so imeli tudi priložnost spoznati živali na kmetiji, gostitelji pa so nam postregli s svežim kravjim mlekom. Medtem pa so si nekoliko starejši – GG-ji uredili svoj vodov kotiček, izdelali prave bakle, se urili v topografiji in orientaciji, osmislili, oblikovali, postavili in izvedli so tudi lov na lisico za mlajše sotabornike. To pa ni bila edina stvar, pri kateri sta ti dve skupini sodelovali: organizirali smo namreč olimpijske igre, na katerih so sodelovale ekipe sestavljene iz MČ-jev, GG-jev ter PP-jev/vodnikov, zelo priljubljene pa so bile tudi športne igre po večerji in seveda večerni program. Letos smo imeli tudi nekaj novopečenih PP-jev, ki smo jih uvajali v opravljanje različnih funkcij na taboru. Za malo popestritve pa smo jim pripravili bivak. Sprva so se zmrdovali, vendar so se na koncu (kljub temu, da je vse tri dni deževalo) vrnili nasmejanih obrazov. Na taboru smo, kot se spodobi dobili tudi nekaj poročnih parov, ter novih tabornikov, ki so s krstom dobili taborniško ime. Za popestritev na letošnjem taboru pa smo poskrbeli s kitarami in neskončnim prepevanjem, nekaj svežine pa so vdihnile tudi štiri tabornice iz Reke.

MČ spomladovanje, Tatre 2011

V petek, 15. 4. 2011, smo si murnčki, MČ-ji, njihove vodnice ter pomočnice spakirali prtljago ter se polni pričakovanja natrpali v avtomobile in se odpeljali do bližnjih Tater v Brkinih. Tam smo namreč preživeli 3 čudovite dni v prenovljenem vaškem domu. Spomladovanja se je udeležilo 19 otrok ter 10 PPjev. V petek smo si najprej zasedli ležišča, igrali nogomet, pojedli večerjo, nato pa smo se pogumni taborniki odpravili na pravi nočni sprehod. Naslednje jutro smo začeli z jutranjo telovadbo in zajtrkom, nadaljevali pa z mini mnogobojem. Pomerili smo se v različnih disciplinah: premagovanje ovir, med dvema ognjema, taborniški kviz, postavljanje šotora in ognja. Sledilo je kosilo, kratek počitek, nato pa najboljše: lov na lisico! Sledile so še razne taborniške in netaborniške igre pred vaškim domom. Po večerji smo si umili zobe, prisluhnili pravljici in še pred zadnjo piko zaspali po napornem dnevu. V nedeljo smo vstali, potelovadili, pojedli, spakirali nahrbtnike, se poslovili od prijateljev in si obljubili, da naslednje leto ponovimo mini spomladanske taborniške počitnice. Za slastno hrano so skrbeli Lučo, Saška in Tjaša. Mmmm!! 🙂

Taborenje, Podvolovljek 2010

Letos smo imeli prav posebno taborjenje, saj so se nam pridružili taborniki iz Kopra. Skupaj smo preživeli 10 nepozabnih dni v Podvolovljeku. Za program je skrbela Mojca, medtem ko je v zbor piskal Lakota. Celotno dogajanje se je vrtelo okoli svetovnega nogometnega prvenstva-tako ni manjkalo športnega vzdušja, nogometnih tekem in seveda strastnih navijačev. Izdelali pa smo si tudi svoje drese. Udeleženci so obnovili in nadgradili taborniške spretnosti, se pomerili v raznoraznih športnih igrah, vodnih aktivnostih in ročnih spretnostih. Seveda smo se odpravili tudi na tradicionalni dvodnevni bivak. Taborjenje je zaznamovala zanimiva igra pod vodstvom Prelca in Strleta, ki sta med GG-je na skrivaj razdelila šaljive naloge, ki so jih izvajali en dan na taborjenju. Te so med vodniki vzbudile veliko zanimanje in seveda vpeljale zmedo, vendar smo se ob njih vsi pošteno nasmejali. Po dolgem času smo izvedli tudi PP-taborjenje, katerega se je udeležilo kar nekaj novih ter obnovljenih tabornikov, ki so izvajali svoj program in ki so pomagali ostalim pri izpeljavi njihovega programa, veliko pa so pomagali tudi kuharici.

Predstavitev taborništva na Oš Jelšane

Vostvo našega rodu se je odzvalo povabilu predstavitvi taborništva na OŠ Jelšane. Učenci so tako pobližje spoznali stil taborniškega življenja, se naučili nekaj novih igric, se še malo pozabavali. Ura je zazvonila in druženja je bilo konec.

GG Jesenovanje, Črni dol 2008

Črni Dol. Jesenovanje za GGje je potekalo po jesenovanju za MC-je, in sicer od torka do petka. Na jesenovanju smo skupaj z 20 GGji izvajali veliko zanimivosti, čeprav je bilo vreme stalno deževno in mrzlo. Med drugimi aktivnosti je bila ena bolj zanimivih izgradnja črnodolskega vulkana. Vsekakor tudi letošnje jesenovanje ni minilo brez dobre hrane. Večeri so minevali v stilu druženja, družabnih igre, improlige ipd. V petek smo pospravili kočo in se poslovili od Črnega Dola, vendar le za največ eno leto.

Izobraževanje vodstva taborjenja

V Maju smo izobraževali vse osebe za vse 3 največje funkcije na taboru. Nuša (vodja programa) se je 13.5. udeležila delavnice o programu taborjenje (pogovarjali so se zakaj in kako pripraviti in izvajati dober program); Tina se je 14.5. udeležila delavnice o organizaciji taborjenja (pogovarjali so se o načrtovanju, vodstvu, sodelovanju in izvedbi tabora); Mitko se je pa udeležil delavnice na temo varnosti in zakonodaje (v zvezi s taborjenjem).