Kronika: Vikend za vodnike, Zapotok

Za kar se da učinkovito delo z našimi vodi in lažje doseganje zadanih ciljev, se vodniki redno udeležujemo izobraževanj, s katerimi nadgrajujemo svoje znanje, pridobivamo izkušnje in koristne nasvete, predvsem pa ob odlični družbi in obilici smeha in zabave veliko motivacije za nadaljnjo delo.

Bistriški vodniki in pomočniki se radi udeležujemo vsakoletne akcije, Vikenda za vodnike. Letos je ta potekal od 10. do 11. novembra 2018 v Zapotoku pri Igu. Vedoželjne ruševke in ruševec smo izkoristili možnost prenočevanja s petka na soboto, zato smo se na pot odpravili že dan prej ter v upanju, da se nam izpolnijo označene želje pričakali naslednje jutro. Namreč, Vikend vodnikov je akcija, katere organizatorji udeležencem ponudijo več izobraževalnih kategorij. Tako vsak posameznik med izpolnjevanjem prijavnic izbira med pestro ponudbo delavnic (žličkanje, ekologija, vremenoslovje, kreativno razmišljanje …), ki se bojo izvajale pod vodstvom izkušenih mentorjev in mentoric, pa četudi le tabornikov po duši.

Delavnice so potekale v soboto in nedeljo dopoldan, med njihovim izvajanjem pa smo imeli zagotovljene obroke ter prosti čas, namenjen navezovanju novih stikov ter krepljenjem že obstoječih vezi. V soboto zvečer, pa smo bili udeleženci kar zavidljivo privilegirani in sicer so bili za nas organizirani motivacijski govori, ki so jih izvajali biografsko precej zanimivi taborniki s celotne Slovenije. Organizatorji so se namreč odločili, da lansko leto prvič izvedeni tako imenovani »Tab talki«, postanejo tradicija sobotnega večera na Vikendu za vodnike. Dogajanje se je zaključilo v nedeljo dopoldne z odpeto taborniško himno in spustom zastave.

Ker pa še vedno nismo nabrali dovolj znanj, da bi lahko razprli krila in poleteli do domačega kraja, smo morali za prevoz do železniške postaje Ljubljana prositi medrodovne znance. Z novo motivacijo in na novo pridobljenim znanjem že komaj čakamo nove vodniške izzive.