Kronika: Taborjenje, Ratečevo brdo 2021

Sliši se zadrga na vhodu v šotor – ali je že? Ja, ura za vstajanje.

Malce še v energiji spanca se zberemo in ”zaplešemo”. Po uglaševanju še telovadba, pa jutranji zbor. Takrat dvignemo zastavi na jamboru in še simbolno pričnemo dan. Sledi okusen zajtrk.  Potem hitim pospravljat šotor, saj nam ga strokovna ekipa oceni. Vse lepo uredim, zložim, pometem in ravno v tistem trenutku slišim klic za pevske vaje. Posedemo se v senco velikega drevesa, v skorajda sklenjen krog. Luknjo vmes zapolnijo plakati z besedili pesmi, ki jih prepevamo. Nekatere bolj na glas, druge malce bolj nesigurno. A do konca taborjenja nekatere že dvoglasno.

Ko odpojemo kupček plakatov se prične prvi del današnjega programa. Delamo razne stvari; od pionirskih objektov, do streljanja z lokom, pa postavljanja vodovega kotička, učenja o bivanju v naravi in tako dalje. Ne glede na to ali pada dež ali sije sonce, je atmosfera v taboru vesela in energična. Med svojim programom lahko vidim mlajše in starejše, ki delajo na svojih projektih tistega dne. Tako napoči čas kosila – zopet, zelo okusnega. V pavzi se kaj poigram s prijatelji ali pa se zleknem pod senco in malce počijem.

Polna energije stopim v popoldanski program. Tudi tu se zaposlim z zanimivimi rečmi. Izdelovali smo lutke za lutkovno predstavo, kuhali na ognju, urejali prt za poroke, tekmovali v športnih igrah. Z vsem tem in še več zaključimo do večerje (že vemo kakšna je bila, a ne?). Potem, siti pripravljamo ogenj. In ne si mislit, da smo imeli vsak dan le navadne t. i. piramide. Bila je tudi pagoda, pa ogenj z dvignjeno, tako poimenovano (s strani izdelovalcev ognja), trigodo.

Ogenj pa res dobi na svojem čaru, ko ga vod, ki ga je postavljal tudi prižge. S tem še simbolno odpremo večer. Najlepše je, ko sedimo ob ognju in prepevamo s kitaro. Neka magija se zgodi, ko skupaj zmešamo tabornike, noč in ogenj. Druženje zaključimo s pesmijo Dan je šel in medvedki in čebelice se odpravijo spat. Gozdovniki in gozdovnice pa imajo še nekaj časa za svoj program. Kljub temu, da je dan uradno zaključen in da je večina tabora v spalkah, tabor stražijo nočne straže. In tako se noč prelevi v dan in kar naenkrat … Sliši se zadrga na vhodu v šotor.

Fotografije