Kronika: Svetovni skavtski jamboree, Južna Koreja 2023

Svetovni skavtski jamboree je mednarodno srečanje mladih skavtov. Letošnji je že 25. leto po vrsti potekal med 1. in 12. avgustom 2023 v Saemangeumu, s strani organizacije Zveze tabornikov Južne Koreje.

Na tabornem prostoru se je zbralo dobrih 43.000 tabornikov in tabornic s celega sveta. Slovenska odprava, organizirana s strani Zveze tabornikov Slovenije, je štela rekordnih 320 članov z vključno 6 Ruševci, od tega članico vodstva odprave, 3 članice mednarodnega osebja in pa 2 udeleženca. Člani slovenske odprave so se v Južno Korejo podali že 25. julija in do začetka jamboree-ja raziskovali Seul z okolico, 1. avgusta pa so se skupaj s člani odprav iz drugih držav srečali na tabornem prostoru. V skladu s skupnimi skavtskimi načeli se je ustvaril prostor sprejemanja in raziskovanja različnih kultur. Na vsakem koraku si imel okrog sebe ves svet. Atraktiven program s poudarki na globalnem razvoju, svetovnem miru, pustolovščini, zabavi in prijateljstvu pa je le še dodatno pripomogel k edinstvenosti celotne izkušnje:

˝Kljub drugačnim pričakovanjem, si ne bi mogel predstavljati boljše izkušnje. Četudi je bila vsakdanja hrana navadno sladka, me to ni zmotilo pri tem, da v njej ne bi užival. In čeprav je svež zrak bolj spominjal na topel tuš, saj je bilo zelo vroče in soparno, celo toliko, da so organizatorji na tabornem prostoru za nas priskrbeli parkirane avtobuse s prižganimi klimatskimi napravami za hlajenje, je bilo na taboru zelo lepo. Zdelo se mi je, kot da bi v desetih dneh prepotoval cel svet in bil tam z najboljšo družbo, ki bi si jo kdaj koli lahko našel. Zato bi tudi še enkrat pohvalil vodstvo in našo zelo super organizacijo.˝