Kronika: Prvi sestanek za EuroJam (Poljska)

Leta 2020 ba na Poljskem potekal evropski Jamboree, ki se ga bomo udeležile tri članice Rodu snežniških ruševcev: Barbara in Sara kot IST (mednarodno osebje in prostovoljci) in Jerica, kot ena izmed udeleženk.

Drugi vikend v decembru, 6.12.2019 – 8.12.2019, je na osnovni šoli v Ljubečni (okolica Celja) potekal prvi sestanek za EvroJam Poland 2020. Za IST-jevce sta bili organizirani dve delavnici v soboto.

IST-jevci smo imeli dve delavnici in sicer, taborništvo po angleško in spoznajmo Poljsko. Na prvi delavnici smo, kakor že samo ime pove, govorili v angleščini in sicer smo se naučili ali pa le ponovili, kako se slovensko taborništvo predstavi svetu. Torej, kakšne izraze moramo uporabiti, da bodo ostali evropski taborniki razumeli, kaj jim želimo povedati. Na drugi delavnici pa nas je obiskala nekdanja Poljska tabornica, katere mož je doma iz Cerknice. Predstavila nam je kratko zgodovino Poljske, njihove običaje, tradicije in jezik. Po končani delavnici smo imeli še sestanek z vodjo odprave, Urbanom, kjer smo izvedeli še nekaj ključnih stvari o samem Jamboreeju, nato pa smo se odpravili domov.

Jerica se je na vikend odpravila že v petek, kjer se je spoznala s svojim vodom in vodnikom skozi različne aktivnosti. Sprva so udeležencem predstavili kako bo stvar potekala in kaj bodo počeli. Nato je sledila predstavitev Poljske (enako kot IST), kjer so se spoznali s kulturo in običaji. Imeli so še
predstavitev taborništva po angleško (enako kot IST) in pa pester ter zanimiv večerni program. V nedeljo so še planirali pot na Poljsko in dajali predloge, kaj vse bi želeli obiskati na poti.