Kronika: Prisega, Ilirska Bistrica 2019

Večer pred prisego: miza polna veščin, znanj, rutk, barvnih listkov, lepila in škarij.

 


Tradicionalna prisega je letos potekala nekoliko kasneje kot po navadi, in sicer v soboto, 7. decembra, ponovno na Hribu svobode. Zbrali smo se pri vodnjaku pod vzpetino in se nato skupaj podali na ciljno mesto, kjer so nas že čakali nekateri vodniki.

Prisega se je začela s himno Zveze tabornikov Slovenije, nato pa je vsak vodnik svojem članom podelil našitke za veščine, za katere so naloge opravljali prejšnje leto. Letos smo zabavni program prevzeli vodniki in razgibali prste med igranjem kitare ter glasilke med petjem taborniških pesmi. Najbolj marljivi so bili štiri člani voda Hudih Mačkonov, ki so osvojili II. plamen. Za osvojitev tega znanja so morali opraviti nekaj veščin in se udeleževati sestankov ter akcij. V rodu imamo pet članov z novimi rutkami – štiri MČje in enega GGja. Vsem petim smo rutke svečano podelili in jih še uradno sprejeli v svoje vrste. Medse pa smo sprejeli tudi pripravnico. Evi smo naložili, da mora do naslednje prisege skrbeti za dve brezovi palici in ugotoviti njuno uporabnost ter nositi rutko iz vrvice vsakič, ko pride v taborniško družbo. Kaj menite, bo temu izzivu kos?

Na koncu smo vsi, člani, vodniki, starši, sestrice, bratci in stari starši zapeli bans Tumči tutumči in naredili največji krog, kar ga je Hrib svobode videl. Mislim, da je veter naše petje raznesel do domov članov, ki se nam niso pridružili na prisegi.