Kronika: Piflarji in tekači, Piran 2015

V petek, 6. 11. 2015, smo se zvečer odpeljali proti Piranu na akcijo JPN (južnoprimorsko-notranjskega) območja. Akcije se je udeležilo 5 starejših gozdovnic iz voda Tug tub ter 4 popotniki in popotnice.

Takoj ko smo prišli, smo si, že pod zvezdami, postavili šotora. Nato smo povečerjali in se družili ob ognju s taborniki iz Pirana in Portoroža. V soboto so se nam po zajtrku pridružili še ostali člani iz obalnih rodov. Odpravili smo se na Tartinijev trg, kjer smo bili glede na starost razvrščeni v mešane skupine, saj je bil cilj akcije, da se člani med rodovi bolje spoznamo. Vsaka skupina je dobila kuverto z namigi (vžigalica, e-mail naslov, zgoščenka, rebus, plenica, elipsa, križ, milni mehurčki, riba, sol, besedilo Gaudeamus Igitur ipd.), ki jih je morala razvozlati, da bi prišla do prave lokacije v Piranu, kjer se je nahajala fotografija slovenske znamenitosti, ki jo je bilo potrebno prepoznati. Takšnih lokacij je bilo 25. Za primer: Vučko – maskota iz olimpijskih iger v Sarajevu, nas je vodila do čevapdžinice Sarajevo ’84, kjer je bilo na sliki Blejsko jezero. Vendar smo bili časovno omejeni pri iskanju, saj smo morali vseh 25 znamenitosti poiskati v 2 urah.

Ob igranju smo (predvsem Ruševci) dodobra spoznali Piran in stkali nova obalno-taborniška prijateljstva. Nad igro smo bili vsi  navdušeni, saj smo ob njej spoznali nov pogled na orientacijo. Čeprav je bila večina ekip najprej tekačev (tekanje po mestu “gor in dol” in iskanje fotografij) in šele nato piflarjev (prepoznavanje namigov), smo vsi sčasoma povezali sestavine igre in rešitve med sabo ter si tako olajšali večkratno tekanje v breg.

Med čakanjem na rezultate smo se najedli kosila, ki mu je sledilo presenečenje – sladoled! Popoldne smo se še malo podružili in se dogovrili, da se kmalu vidimo še na kakšni JPN akciji kje drugje.