Kronika: iScout, Ilirska Bistrica 2019

V Ilirski Bistrici je ura 18:56. 477 ekip (približno 11 000 tabornikov) iz 17-ih držav sveta nestrpno čaka, da prejmejo seznam izzivov. Seveda tudi mi nestrpno pričakujemo, da bomo pričeli z virtualnim popotovanjem okoli sveta.

19:00 Izzivi so objavljeni. Na hitro preletimo skozi. S čim naj začnemo? Naj najprej nekaj vržemo skozi okno? Spečemo kolačke? Okrasimo sobo? Zberemo 20 parov različnih nogavic? 30 izzivov, 30 možnosti s čim začeti. Prva izbira je najtežja. Razdelimo se v dve skupini in ena se odloči da bo našla trampulin in vrgla nekaj nanj skozi okno, druga pa, da bo pričela s peko kolačkov in pri tem našla še 20 parov različnih nogavic.

Tako se je pričelo naše ne tako vsakdanje sobotno druženje. Ko smo opravili določeno nalogo smo video ali sliko, ki je to dokazovala naložili na spletno stran organizatorja, in držali pesti, da jo bodo sprejeli. V večini primerov smo naloge odlično opravili. Ali ste vedeli na primer, da lahko taborniški kroj nosimo na 7 različnih načinov? Ali pa da se lahko 7 ljudi stlači v dixi-ja? Pa še za enega bi se verjetno našel plac. No, to so bile le ene izmed idej, ki smo jih uspeli dokazati in za to prejeti potovalni kredit. Z vsakim potovalnim kreditom pa smo si kupili vprašanje, katerega odgovor je bila neka točka na zemljevidu; kraj, ulica, hiša, znamenitost. Če smo to točko oziroma destinacijo zadeli dovolj točno, smo pridobili točko, ki se je seštevala v skupni rezultat. Zmagala je skupina z največ zbranimi točkami, kar pomeni, da so opravili največ izzivov, in pravilno odgovorili, na največ vprašanj.

Glede na to, da je bilo to naše krstno leta na tekmovanju, smo se odrezali odlično. Opravili smo več kot polovico izzivov, kar je zelo pohvalno. Malo se nam je le zataknilo pri iskanju pravilnih odgovorov. Ker tega nismo bili tako vešči, in nismo točno vedeli, kako bo potekalo, sedaj pa vemo, se bomo do drugega leta izurili in še bolje pripravili, tako da prevzamemo naslov zmagovalcem iz Nizozemske.