Kronika: 39. skupščina ZTS, Bohinj 2020

Zgodaj zjutraj nekega lanskega dne, se je avto petih Ruševcev peljal proti Bohinju. Tam smo se srečali z drugimi taborniki, ki so bodisi pili kavo ali pa še pripravljali zadnje malenkosti za dogodek, ki je sledil. Prišli smo namreč na prizorišče 39. skupščine Zveze tabornikov Slovenije (ZTS).


Ko smo se vsi obiskovalci posedli pod veliko streho, se je pričelo. Najprej pozdrav, pa predstavitev dnevnega plana, potem pa smo že začeli s prvimi t. i. sklepi (skupščine). Skupščina je namreč namenjena temu, da rodovi skupno sprejemajo pomembne odločitve. Počasi se je jutro prelevilo v dan, mi pa smo pridno poslušali vse govorce, ki so razglabljali o določenem problemu. Sledila je pavza, kjer se nismo samo najedli, ampak tudi izmenjavali
mnenja o povedanem. Počasi smo se bližali vrhuncu dneva, in sicer odločanju o vseh sklepih, ki so bili predlagani preko dneva. To je izgledalo, tako da so predstavniki rodu (ki imajo volilno pravico za skupščino) dvignili listke za (ne)strinjanje predloga. Po preštetih glasovih je bil predlog potrjen ali zavrnjen. Iz prve roke vam lahko povem, da je bilo preštevanje glasov velikokrat zelo napeto. Odločanje in volitve so se, zaradi velika števila sklepov in še daljšega razglabljanja o njih, zavlekle v večer. Po koncu uradnega dela, je še nekaj časa potekalo privatno komentiranje vseh (ne)sprejetih sklepov.

Tako je potekala 39. skupščina ZTS; kako pa bo 40.? Vsega dogajanja ne morem napovedati, lahko pa že sedaj potrdim, da bo razburljiva.