Kronika: Državni mnogoboj, Mirna 2016

Pa je prišel petek, 17. 6., ki smo ga vsi nestrpno pričakovali, sploh zato ker smo se celo leto pripravljali nanj.

Najprej smo napolnili velik avtobus z 21 medvedki in čebelicami, 14 gozdovniki in gozdovnicami ter 4 vodnicami; opremo, ki je zajemala vse od šotorov, preko lokov in opreme za orientacijo, pa do kotličkov za kuhanje; in se ob 17.30 odpeljali v Mirno na DRŽAVNI MNOGOBOJ. Po slabih dveh urah vožnje se je pred nami izrisala podoba športnega parka v Mirni, ki je imela ogromno travnate površine, prostor med drevesi za taborjenje, jezerce in grad, ki je stal na bližnji vzpetini. Večina rodov in ekip (skupno je tekmovalo kar 61 ekip iz 12 rodov) je že imela postavljena svoja platnena bivališča, zato smo se morali podvizati tudi sami in jih postaviti – bilo nas je za 4 čehe in 3 savice. Čeprav je letos tekmovanje potekalo samo za murne, MČ-je in GG-je, se je po taboru sprehajalo tudi veliko PP-jev, RR-jev in grč, saj brez sodnikov ne gre. Nadejamo se, da bomo lahko že naslednje leto tekmovali tudi starejši in pokazali svoja znanja in iznajdljivost. Sta pa letos preizkušali iznajdljivost in spretnost na novo uvedeni panogi, in sicer vod – vodu (vsaka ekipa je morala na mnogoboj prinesti škatlo z izzivom, ki ga je potem opravljala naključno izbrana ekipa) in naloga presenečenja, ki je ostala skrita do sobote popoldne.

Tako smo vsi nestrpni pričakali sobotno sončno jutro, zajtrk in zbor (380 tabornikov), da se poženemo v “boj”. Najprej je vsaka ekipa prejela svojo številko in okvirni urnik. Naši najmlajši so najprej postavljali ognje, nato so tekmovali še v postavljanju šotorov, premagovanju ovir, šaljivem tekmovanju in lovu na lisico. Starejši MČ-ji pa so lahko pri kurjenju ognja izbrali način kako ga bodo vžgali (z vžigalicami, kresilom ali lupo), tudi oni so se pomerili še v orientacijskem pohodu, šotoru, premagovanju ovir ali taborniškem spretnostnem tekmovanju (zabijanje žebljev, pakiranje nahrbtnika), v igri med dvema ognjema ter nalogi vod – vodu. In medtem ko smo imeli MČ-ji in vodniki kosilo, so GG-ji na eni izmed točk orientacije zakurili ogenj, postavili triangel in si kosilo skuhali kar sami v kotličku. Znanje so morali pokazati še v lokostrelstvu, šotoru (sendvič ali savica), morsejevi ali winklerjevi (semafor) abecedi, signalnem stolpu, nalogi vod – vodu in seveda nalogi presenečenja, ki je bila igranje ZORBING nogometa – na pogled ne najbolj nedolžna igra. Adrenalin nam je pomagal, da smo dali vse od sebe; velika pomoč pa je bil tudi potoček, ki je tekel ob taboru, saj nam ni hladil le živcev, ampak tudi (opeklo) kožo.

Še predno smo si dobro oddahnili in odšli na zasluženo večerjo, so se na oglasni deski pojavili rezultati – kar pomeni, da s(m)o sodniki opravili odlično delo (tako je, Ruševci nismo bili zgolj tekmovalci in spremljevalci). Vsi smo se nagnetli okrog listov in polni upanja iskali mesto, ki smo ga dosegli. Ruševci smo, po večini, zapuščali to nagneteno mesto nadvse dvignjenih glav, saj smo se odrezali odlično: Pošastni A-ji 2 (MČII) so bili 5., Pošastni A-ji 1 (MČ II) pa odlični 2.; DJ kure (MČ III) so se izkazale s 3. mestom; Turbo leteče palačinke (MČ IV) so prav tako navdušile s 3. mestom; Čobani (mlajši GG fantje) so bili 8.Paljužini (Čevapčičarji, starejši GG fantje) so v okrnjeni zasedbi dosegli 6. mesto; z vso konkurenco pa so pometle Tug tub (starejše GG punce) in postale državne prvakinje. V nedeljo nam je tako preostalo samo še, da pospravimo svoja tridnevna bivališča, zbereme na kup svoje stvari, poberemo “lovorike” in se poslovimo od ostalih slovenskih tabornikov, s katerimi smo preživeli super 3 dni. Veseli, a izjemno izčrpani, smo po zaključnem zboru naložili stvari na avtobus in se odpeljali proti domu. Poti nazaj se marsikdo ne spomni, saj je večina zaspala kot ubita. Kljub vsemu pa smo po vrnitvi sklenili, da celoletni trud še zdaleč ni bil zaman in da se bomo tudi naslednje leto potrudili ostati tako pridni in uspešni.

Rezultati:

MČ 1
MČ 2
MČ 3
MČ 4
GG mlajši (m)
GG mlajši (ž)
GG starejši (m)
GG starejši (ž)