Informacije o taborjenju

Informacije o taborjenju 2022

Taborjenje je vrhunec taborniškega leta, kjer se člani, stran od staršev, soočajo z izzivi in hkrati preživijo najlepše trenutke poletja. Namen taborjenja je druženje, osvajanje taborniških veščin, samostojnost in pridobivanje sposobnosti sobivanja z ostalimi.  Vsak vod preživi vsaj
eno noč zunaj tabora, kjer si člani sami pripravijo prenočišče, zakurijo ogenj in skuhajo obrok. Vsi aktivno sodelujejo pri opravilih v taboru (pomivanje posode, odnašanje smeti, pospravljanje, čiščenje …).

Na taborjenju imamo ustaljene dolžnosti in pravila obnašanja, ki jih postavlja vodstvo akcije predvsem zaradi varne izvedbe taborjenja. Starši/skrbniki s podpisom prijavnice potrdite, da je vaš otrok/varovanec seznanjen z vsebino razpisa in informacijami o taborjenju 2022.
Glede varnosti bo kot vedno poskrbljeno po najboljših močeh. Kljub premišljenemu načinu izvajanja programa in ukrepom, ki zmanjšujejo možnost nesreč, se morate zavedati, da v okviru programa izvajamo tudi aktivnosti, kjer so možne (kot so možne v netaborniških dejavnostih) vse vrste nezgod. Za vašega otroka ne moremo zagotoviti 100% varnosti, se pa zanjo trudimo po najboljših močeh in jo vedno upoštevamo tako pri planiranju programa kot pri izvajanju aktivnosti. Vodstvo si pridržuje pravico, da udeleženca, ki ne upošteva pravil ter s tem ogroža zdravje in varnost sebe ter drugih, pošlje domov na stroške staršev. Starši s podpisom prijavnice potrdite, da se zavedate nevarnosti na taboru. Rod ne more prevzeti odgovornosti za nezgode, ki so se zgodile zaradi neupoštevanja navodil vodstva.

● Prosimo, ne pošiljajte na taborjenje bolnih otrok. Na videz nedolžna bolezen se lahko kasneje izkaže za nalezljivo in se pri tej koncentraciji oseb na taboru hitro razširi.
● Seznanite vodnika/vodstvo (pri prijavi in če menite, da je potrebno, tudi osebno) v primeru posebnih terapij vašega otroka/varovanca – tablete za alergije, redno jemanje zdravil, astma, ukrepi ob zdravstvenih težavah …
Oblačila, primerna za tabor – otrok naj ima s seboj lažja oblačila, primerna za toplejše vreme; toplejša oblačila za hladne dni in nočne straže ter oblačila primerna za deževno vreme (pelerino/vetrovko, vrečke za umazano perilo, dovolj oblačil za preoblačenje). Svetujemo vam, naj imajo otroci s sabo starejša oblačila, saj jih na taboru hitro umažemo ali celo raztrgamo.
Opremo in oblačila otrok podpišite, saj se sicer zelo hitro zamešajo tudi pri starejših udeležencih – vsako leto se s taborjenja prinese kup oblačil brez lastnika. Prav tako prosimo, da otroke aktivno vključite v pakiranje stvari za taborjenje, saj bodo le tako vedeli, kaj imajo s seboj in kje je spravljeno. Svetujemo, da oblačila zložite v vrečke (npr. kratke majice skupaj, hlače skupaj, spodnje perilo skupaj), na ta način bodo namreč zaščitena pred vlago.
● Udeleženci potrebujejo primerno obutev, saj je velik del programa sestavljen iz športnih aktivnosti, gibanja v naravi, hoje. S seboj naj imajo primerno obutev za daljše pohode (pohodne čevlje), lažjo obutev za aktivnosti v taboru (športne copate in natikače, ki se pritrdijo na stopalo) ter obutev za deževno vreme (gumijaste škornje).
● Poleti je sonce lahko zelo nevarno in senca ni vedno v bližini – udeleženci naj imajo s seboj kapo/ruto in sončno kremo.

Pribor za osebno higieno: zobna pasta, zobna ščetka, biološko razgradljivo tekoče milo ter biološko razgradljiv šampon, ostali pripomočki.
● Nahrbtniki: večji nahrbtnik za bivak (cca. 35-40 l), manjši (šolski) nahrbtnik za izlete.
● Blazina za spanje: če imajo otroci s seboj večjo, zračno blazino, priporočamo, da s seboj vzamejo še navaden spužvast armafleks za bivak, saj je veliko manjši in lažji za nošenje.
Elektronske igrače, prenosne baterije (“power bank”) ipd. ne sodijo na taborjenje in naj jih udeleženci pustijo doma. Če bodo udeleženci z njimi motili izvedbo programa, si vodstvo pridržuje pravico, da jim jih (za čas taborjenja) vzame.
● Če nimate taborniške opreme (nahrbtnik, spalna vreča …), ima rod na razpolago nekaj opreme, ki jo lahko posodi – če jo potrebujete, kontaktirajte vodnika ali vodstvo taborjenja. Posebej je to pomembno pri gozdovnikih in gozdovnicah.
Za poškodovano, izgubljeno ali pozabljeno opremo ne odgovarjamo.

Na taborjenju se vsako leto odpravimo na dvodnevno bivakiranje izven tabora, zato je res pomembno, da imajo otroci s seboj udobne pohodne čevlje in nahrbtnik, ki je dovolj velik za spalno vrečo, rezervna oblačila in hrano ter lahko nanj pripnejo armafleks. Poleg velikosti pa je pomembna tudi udobnost pri nošenju nahrbtnika na nekaj daljših pohodih. Dobra oprema namreč omogoča veliko boljšo izkušnjo in več časa za zabavo.

Oprema:
● taborniška oprema: kroj in rutka
● zdravstvena izkaznica
● vreča za umazano perilo
● kopalke in brisače
● zaščitno sredstvo proti komarjem in klopom
● topla spalna vreča
● družabne igre
● žepna ali naglavna svetilka (zaželena naglavna)
● dobra pohodna obutev
● oprema, primerna večdnevnemu bivanju v naravi

GG-ji pa še obvezno:
● taborniški nož
● taborniška vrvica (6-metrska
najlonska vrvica debeline 4–5 mm)
● podpisano šotorsko krilo

● menažka (krožnik in pribor, kozarec), čutara ali plastenka