Vodja akcije: <span>Mitja Pugelj</span>

Piknik s starši 2014

Na sončno nedeljo, 22. junija 2014 smo se v Črnem dolu zbrali vsi taborniki skupaj s svojimi starši in tako zaključili s sestanki za taborniško leto 2013/14. Ker šolskega leta ni bilo še čisto konec in se večina naših članov še ni odparavila na dopust pred taborjenjem, se nas je zbralo zavidljivo število 80.

Po jutrani kavici smo se razdelili v 5 mešanih skupin, ki so jih sestavljali murni, MČ-ji, GG-ji, PP-ji, grče in starši. V gozdu na Marsu leta 2140 smo iskali pošasti Wakabuje. Nismo vedeli kako izgledajo, samo oglašali so se z waka waka, wiki wiki, weke weke, wuku wuku in ko smo jih premagali, nam je vsaka izmed njh izdala taborniško skrivnost. Po zbranih vseh 12-ih skrivnostih, smo lahko nadeljevali z nalogo. Obiskati smo morali 5 delavnic z različnimi temami, ki so nosile naslove kot sta Hipokratova prisega, Bog ustvarialnosti … Učili smo se uporabe vozlov, pokazali kako iz šotork postavimo šotor, kako se z njeno pomočjo zaščitimo pred dežjem ali iz gozda prenesemo poškodovanega raziskovalca Marsa na nosilih. Z lokom smo ujeli tudi vesoljskega zajca, po azimutu hodili do varne točke brez mine in dokazali, da bi tudi na drugem planetu znali poskrbeti za prvo pomoč.

Kar malo utrujeni po dopoldnaskem programu smo komaj čakali na pašto karbonaro, ki smo jo pripravili za kosilo. Na srečo je ni zmanjkalo, celo repete smo si lahko privoščili. Ko smo se najdli, je bil čas za popoldanski počitek, klepet, hojo po slacklineu, badminton ali nogomet. Okoli 15h smo zaključili, pospravili kočo in se vrnili v dolino.

Na koncu lahko sklenemo, da smo preživeli super dan v družbi tabornikom, sedaj pa že nestrpno čakamo na taborjenje!

Zbirnje sredstev za pomoč žrtvam v poplavah

Ob močnih poplavah, ki so v spomladanskih mesecih zajele del Hrvaške, Bosno in Hercegovino in Srbijo, je bilo s strani društva ob sodelovanju območne enote RK organizirano zbiranje pomoči za poplavljence. Prvi del akcije, 23. 5., je potekalo zbiranje materialne pomoči v obliki konzervirane hrane, ustekleničene vode, oblačil, higijenskiih potrebščin in raznih pripomočkov. Naši člani, sorodniki in vsi drugi, ki so bili pripravljeni pomagati ljudem in živalim v stiski so potrebščine pripeljali pred taborniški dom. Drugi del akcije, izveden 28. 5., je bila pomoč pri nalaganju zbrane robe na palete pred skladiščem RK. Odziv članov je bil nad pričakovanji.

Občni zbor 2014

Kot že tradicija veleva, smo se prvi petek v marcu sestali vodstvo društva ter ostali GG.ji, PP.ji, RR.ji in grče, da bi se seznanili z aktualnim dogajanjem v rodu. Po otvoritvi občnega zbora, izvolitvi delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overoviteljev zapisnikarja smo se seznanili z vsemi akcijami, ki smo jih v rodu izvedliv preteklem letu. Teh je bilo zares veliko. Sledil je pregled in potrditev raznih poročil, po tem pa volitev v organe rodu. Do večjih sprememb ni prišlo. Mitja Puglej je bil ponovno izvoljen za starešino rodu, Mojca Rolih za načelnico rodu, Vesna Boštjančič za načelnico grč, Matej Lakota za načelnika raziskovalk in raziskovalcev ter popotnikov in popotnic, Mihela Šajn za načelnico gozdovnikov in gozdovnic, Marijana Fidel za načelnico medvedkov in čebelic ter Anija Janežič za vodjo murnčkov. Uradni del smo zaključili s predstavitvijo programa za leto 2014.

Občni zbor 213

2013 smo se Ruševci zbrali v prostorih gimnazije Ilirska Bistrica, da izpeljemo občni zbor. Medse smo povabili tudi naše mlajše člane (GG-je), ki so se na vabilo številčno odzvali. Seznanili smo se s preteklimi akcijami, z akcijami, ki jih nameravamo izvesti v trajajočem taborniškem letu, s finančnim poročilom in z volitvami v organe društva, kjer pa ni prišlo do sprememb. Občni zbor je sprejel vsa poročila in pozitivno oceno dela rodu.

Kitati

Ker je bilo to zimo obilo snega, smo se v soboto, 23. 2. 2013, spet sestali na hribu Svobode. Tokrat je bilo članstvo nekoliko starejše, GG-ji in PP-ji, saj je bila akcija zahtevnejša – uprizoritev bitke. Razdelili smo se v dve skupini, vsaka skupina je imela dovolj časa, da si je pripravila obrambno trdnjavo in si razporedila vloge, kdo bo napadal, kdo bo v obrambi, kdo ob izdeloval krogle, kdo bo bolničar … Na pisk piščalke se je bitka začela. Z obeh straneh bojnega polja so začele leteti snežne kepe, napadalci so se skušali približati nasprotnikovi trdnjavi in jim ukrasti zastavo. Najspretnejšim je to tudi uspelo. Po dveh urah trde borbe se je igra končala z zmago levih. Prijetno utrujeni in pošteno lačni smo se odpeljali vsak k sebi, na topel čaj.

Sankanje z Ruševci

S sabo smo imeli sanke, bobe, lopate in pijačo. Vsi zagreti smo se začeli sankat po zasneženem hribu, ki je imel del sankaške proge že utrjen in pripravljen na drveče tabornike. Na akcijo so prišli MČ-ji, GG-ji, PP-ji in vodniki. Kmalu so si GG fanti zaželeli več adrenalina pri spustih, zato so s svojimi vodniki na novo naredili progo, na kateri je bila skakalnica. Najpogumnejši so se seveda takoj spustili še po nedodelani skakalnici in jo ocenili. Ko je bila skakalnica dokončno pripravljena, se je ”tekmovanje” lahko začelo. V prvi vrsti je bil za nekatere dosežek že to, da so si sploh upali skočiti ali da so se zapeljali nanjo in ne mimo nje. Po nekaj zanimivih skokih smo ugotovili, da si upajo tako MČ-ji kot GG-ji veliko in da je nekatere dobre skakalce poneslo tudi do dobrega metra daleč. Zato je postala skakalnica zelo priljubljena med pogumnimi sankači in taborniki. Na koncu smo ugotovili, da so za skoke najbolj primerni bobi, za dirko po strmini pa lesene sanke. Po napornem in veselem sobotnem dopoldnevu smo se taborniki polni zadovoljstva in novih sankaških izkušenj ob 13h odpravili z vso opremo domov ter se dogovorili, da se naslednje leto, če bo le zima prava, zopet dobimo in preizkusimo naše sankaške sposobnosti!

Občni zbor 2012

Na občnem zboru smo se zbrali v petek, 16. 3., ob 17:00. Imenovali smo novo načelnico MČ – Mojco Rolih, načelnica GG je ostala Andreja Mršnik, načelnik PP kluba Luka Rolih in načelnica rodu Mojca Rolih. Občni zbor je sprejel vsa poročila in pozitivno oceno dela rodu.

Piknik s starši 2011

Na lep poletni sončen nedeljski dan se je okrog 40 članov in staršev skupaj s 6 vodniki zbralo v Črnem dolu. Po daljšem zbiranju in jutranji kavi je sledilo sproščanje glasilk (pregnati je bilo treba medvede nazaj na Okroglino) in napovednik programa. Družine so se razdelile v 4 skupine in se prelevile v prazgodovinska ljudstva, ki so poskušala vzpostaviti svojo civilizacijo. V procesu razvoja družbe so odkrili ogenj, napredovali v peki kruha, zasledovanju živali, izgradnji prebivališča, jeziku, slikarstvu, … Najbolj zanimivo obdobje zgodovine je predstavljal prvi stik vseh ljudstev, ki so si ob tej priložnosti izmenjala svoje zgodbe o nastanku (eno je nastalo s križanjem dihurja in brhke medvedke, druge so prinesle štorklje, tretji so na celino priplavali, …). Nasmejani in lačni smo s programom zaključili ter hitro pospravili polento in golaž. Po kosilu je sledilo še druženje. Nekateri (tako najmlajši kot tudi starši) so se preizkusili v lokostrelstvu, hoji po vrvi, nogometu, frizbiju,… Začarani od ognja, sonca, Črnega dola in prijetne družbe, smo se vrnili nazaj v našo, divjo, civilizacijo.

60-letnica ZTS

Vsak pravi tabornik ve, kakšen dan je 22. april – dan zemlje in dan tabornikov, seveda. Letos pa je bil ta dan za nas prav poseben, saj smo praznovali 60-letnico ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije, katere člani smo tudi mi, Rod snežniških ruševcev. Več sto tabornikov iz cele Slovenije se je zbralo pred Postojnsko jamo, v kateri je potekala slavnostna prireditev, na kateri se je zvrstilo nekaj znanih obrazov iz sveta tabornikov, prikazali so nekaj prizorov iz našega vsakdana, seveda pa nismo mogli niti brez letošnjega glasbenega hita – pesmi Vsak po svoje (iz filma Gremo mi po svoje). Po prireditvi je sledila pogostitev pred jamo, torta, taborniški ogenj, kitara, … akcije se je udeležilo 16 Ruševcev.

Dan za spremembe

Na sončno soboto je bilo že v zgodnjih dopoldnaskih urah pred taborniškim domom pestro. Nič čudnega, saj smo se zbrali prav vsi, ki radi naredimo nekaj lepega za okolje! Tako smo ob 8h lahko zagledali starejše člane, ob 10h pa tudi maljše MČ-je in GG-je z močno okrepitvijo (beri mame, očetje, bratci, sestrice). Vsi mlajši člani so tudi prejeli lepo darilce zavarovalnice Triglav – zapestnico, po kateri bodo sedaj lahko videli, kdo je bil 26. 3. okoljsko osveščen. V roke smo dobili grablje, šotorska krila, rokavice in že smo bili pripravljeni. Taborniki smo dobili nalogo očistiti spodnji del Kindlerjevega parka, kar smo tudi opravili. Verjetno veste, da ta del parka res ni prekrit s smetmi, da je kar čist. Torej kaj smo počeli vse od 8h do 13h? Tlem smo omogočili lažje dihanje. 🙂 Res, po tleh se je nabiralo listje in vejevje, ki čez nekaj časa začne gniti in tako prepreči urejenost parkovne trate. Zato smo šli veselo na delo, na šotorke odlagali veje, te odnašali na IPIL tovornjak, ki jih je odpeljeval v naravo na kup. Nekateri so tudi poskrbeli za manj listja v potočku in ga pridno odstranili. Brez druženja s skavti seveda dan ne bi bil popoln, zato je par tabornikov in skavtov vmes pridno ponavljalo vozle. In brez koga pa sploh ne bi šlo? Brez pridnih kuharjev seveda! Vsi udeleženci Dneva za spremembe v Ilirski Bistrici so namreč dobili brezplačen slasten golaž in pijačo ter se ob tem družili pred taborniškim domom. Le kaj bi taborniiki brez hrane! 🙂