Kronika: Tačke pomagačke

Kako se kuža zjutraj umije? Kako se kuža počeše? Ali si kužki res umivajo zobe? Ali znajo kužki narisati številko 8?

Sanjina Guba zagotovo, vendar pojdimo od začetka. Guba je Sanjina kužika, Sanja je Gubina vodnica in skupaj sta terapevtski par »Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke«. Iz Nove Gorice sta se pripeljali v Ilirsko Bistrico, da sta popestrili sredino popoldne Murnom in MČ 1 iz rodu Snežniških ruševcev.

Sanja nas je seznanila s tem, kako se je treba obnašati ob prvem stiku s kužkom. Gubi smo se najprej predstavili tako, da smo ji segli v tačko in ji povedali svoje ime. Izkazali smo se za prav pogumne tabornike in tabornice, saj ni bilo nič strahu in otroci so komaj čakali, da se predstavijo naši kosmatinki. Tudi Guba se ni nič pritoževala, ves čas je veselo mahala z repkom in dovolila, da smo ji obrisali tačke, pobrali zaspančke z oči, jo skrtačili ter odišavili s čisto pravo pasjo dišavo. Ali ste vedeli, da se tudi kužki parfumirajo? Z našo pomočjo je Guba postala prava pravcata gospodična. Lepo očedeno jo je ena izmed najmlajših udeleženk skupaj s Sanjo peljala na sprehod okrog nas, da smo jo lahko pobliže občudovali. Guba je bila odličen motivator za otroke in jih je hitro osvojila s svojim toplim, zaupljivim pogledom, tako so otroci bili ves čas sproščeni in pripravljeni na aktivno sodelovanje. Otroci so z njo izvajali tudi razne vaje pri katerih so razvijali miselne in telesne aktivnosti. Metali so ji igrače, žogice, jo vlekli za cufo in jo nagradili s priboljški.

Guba je tudi plesalka, veste, saj nastopa v plesni skupini Blazno plesno. Mi smo ji zapeli pesmico Murenčki in ona nam je pokazala svoje plesne vragolije. Za konec smo jo še pobožali in se fotografirali, da bomo imeli spomin na ta nepozaben dogodek. Hvala Sanja in Guba, kmalu nas zopet obiščita.

(Neja Frank, vodnica Murnov, RSR)