Izmenjevalnica oblačil

Člani društva Rod snežniških ruševcev, bar Oranž in MKNŽ v sodelovanju s Komunalo Ilirska Bistrica vabimo na Izmenjevalnico oblačilki bo potekala v soboto, 30. septembra 2023, med 9.00 in 13.00 na balinišču pri baru Oranž. V primeru slabega vremena pa v dvorani Sokolskega doma.

Sprejem oblačil namenjenih izmenjavi bo potekal v petek, 29. septembra, med 18.00 in 20.00.
V času sprejema oblačil lahko prinesete do 10 čistih in lepo ohranjenih sezonskih kosov oblačil, obutve, modnih dodatkov, igrač ali hišnega tekstila.  Prinesenim kosom bodo določene točke in na dogodku si lahko izberete artikle v vrednosti teh točk. Izbrano ob odhodu pokažete na sprejemnici. Morebitne neizkoriščene točke se ne prenašajo.
Oblačila in drugi artikli namenjeni izmenjavi naj bodo čisti in lepo ohranjeni, nepoškodovani (brez lukenj, pack, manjkajočih gumbov ali pokvarjenih zadrg). Obiskovalce naprošamo, da prinesejo sezoni primerna oblačila. Na izmenjevalnici ne izmenjujemo reklamnih majic, jih pa zbiramo za gospo Heleno Primc, ki jim daje drugo življenje.
Organizatorji dogodka si pridružujemo pravico, da na sprejemnici vse stvari, ki ne bodo ustrezale navedenim standardom, ne uvrstimo na izmenjavo in jih vrnemo obiskovalcu. Po končani izmenjevalnici boste lahko oblačila vzeli nazaj domov, ali pa jih podarili Območnemu združenju Rdečega križa Ilirska Bistrica.
V kolikor ne prinesete nič na izmenjavo, lahko simbolično kupite kupončke. Zbran denar bomo podarili v dobrodelne namene.
Od kje odločitev za izmenjevalnico?
Tekstilna industrija je druga največja onesnaževalka našega planeta. Z menjavo oblačil in  odklanjanjem nezmernega nakupovanja cenenih oblačil sporočamo svoji okolici, da je čas za spremembe naših potrošniških navad. Ste že slišali, da so nova oblačila prepojena z raznovrstnimi kemikalijami, ki se nahajajo v barvah ali pa so dodana zato, da se oblačila pri dolgem transportu iz azijskih dežel do nas ne pomečkajo ali kako drugače poškodujejo? Če oblačil pred prvim nošenjem temeljito ne operemo, bo velik del teh kemikalij prešel iz tkanine skozi kožo v naše telo. Oblačila iz druge roke so torej bolj prijazna do našega telesa, saj je za “dekontaminacijo” poskrbel že prvotni lastnik.