Kronika: Specialistični tečaj Bivanje v naravi, ob jezeru Klivnik 2020

Prav vsak tabornik, ki se je že udeležil taborjenja, je že izkusil svoj prvi taborniški bivak in skupaj s svojim vodom preživel noč pod zvezdami, izven tabornega prostora. Nekateri pa želimo takšne dogodivščine razširiti na še eno noč, mogoče dve ali tri, ali celo en teden. Tega smo si zaželeli tudi Ruševci in se v času poletja udeležili temeljnega tečaja bivanja v naravi, od 17. do 24. avgusta. In sicer je potekal na nam poznanem področju, ob enem in edinem bistriškem jezeru Klivnik.

Tečaj je namenjen vsem tabornikom in tabornicam, ki želijo pridobiti oziroma nadgraditi temeljna znanja in izkušnje na področju bivanja v naravi. In sicer s področja vrvi ter uporabe vozlov in vezav, kurjenja ognjev, priprave hrane nad ognjiščem, poznavanja užitnih rastlin, uporabe in vzdrževanja orodij ter načrtovanja in postavljanja večjih pionirskih objektov. Gre za izredno dinamičen in pester program z velikim poudarkom na praktičnem delu. 

Vsi prijavljeni tečajniki smo bili razporejeni po vodih, znotraj kateri smo si prvi dan postavili bivake, v kateri smo prenočevali čez celoten tečaj, in kuhinje, kjer smo si nad ognjem pripravljali vsakodnevne obroke. Organizatorji pa so poskrbeli, da smo se med sabo bolje spoznali že na krajši orientaciji, ki nas je pripeljala do tabornega prostora. Tako že prvi dan vsekakor ni bilo časa za brezdelje, saj smo bili sami zadolženi za ureditev tabora za izvajanje programa ter opravljanje vsakodnevnih potreb. Preganjalo pa nas je tudi deževno vreme, ki je že napovedovalo, da se od nas ne bo kar takoj poslovilo. Vseeno smo bili kos vsem pripravam in ob pričakovanju prave večerne pojedine, smo vsi zlahka ohranili dobro voljo. Namreč, za prvo večerjo je moral vsak udeleženec prinesti jed, značilno za njegov rod ali kraj iz katerega prihaja, mentorji pa so se vsekakor izkazali s svojimi veščinami priprave sladic na ognjišču. S spoznavnim in zabavnim večerom ob tabornem ognju tako prvi dan vsekakor ni razočaral in z visokimi pričakovanji za prihajajoče dni smo čez noč preizkusili svoje bivake. 

V naslednjih dneh smo se sprijaznili z zgodnjim vstajanjem in pestrim urnikom aktivnosti. V dopoldanskem in popoldanskem času smo bili deležni predavanj in delavnic z vseh področji bivanja v naravi in pionirstva, opoldanski čas pa je bil namenjen opravljanju praktičnih dnevnih nalog, ki so nam jih zadajali mentorji v sklopu naučenih znanj. Ko smo opravili vse dnevne izzive, pa je vsak udeleženec prejel še njegov končni izziv, s katerim je dokončno zaključil tečaj. Slednji pa vsekakor ni potekal v rutinskem zaporedju. Za to je poskrbelo že deževno vreme, ki je naš program prekinilo s kopanjem jarkov in pretvorbo tal našega tabornega prostora v blatno mlakužo. Predvsem pa neprestana presenečenja s strani organizatorjev. Marsikatero izmed teh je vodilo v neprespano noč, prav vsako pa je poskrbelo za tisto pravo vzdušje bivanja v naravi, med nami ustvarilo še tesnejše stike in najlepše spomine. 

Z zaključitvijo postavitve pionirskega objekta letošnjega tečaja, in sicer zložljivega mostu, se je teden bivanja v naravi bližal koncu. Tečajniki smo si izbrali mentorje, ki nam bodo v pomoč pri izvedbi zaključnega projekta, s katerim bo vsak posameznik uradno zaključil tečaj. Sledil je le še zaključni večer, temu pa pospravljanje tabornega prostora ter poslovilni spust zastave. Taboreči smo se polni idej za naše taborniške projekte razšli s tabornega prostora ter si obljubili, da se ponovno srečamo na nadaljevalnem tečaju bivanja v naravi, ali enemu izmed prihajajočih BVN vikendov.