Kronika: KulRušniki, Ljubljana 2020

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika v sestavku gesla kultura, poleg pomena rastline, ki se goji in prideluje za prehrano ter industrijsko predelavo, najdemo razlago gesla kot dejavnosti, ki obsega področje človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja in ustvarjanja. Slednji bo v našem primeru raziskovanja vrste kulturnih odtenkov precej ustreznejši, v kolikor gledaliških in muzejskih prostorov ne enačimo z rastlinjakom, primernim za vzgojo sadik, ampak s »kulturnjakom«, primernim za razvoj in vzpon kulture.

S poudarkom na pomen kulturnega udejstvovanja tudi v taborniških vodah, je bila s strani izvajalk programa najmlajših izpeljana mala avantura med Ljubljanskimi ulicami. Izlet razigrane skupine se je začel z vstopom na vlak, ki je v sobotnem jutru na 15. dan že tako kulturno obarvanega meseca odpeljal s Pivškega perona. Tiri nas kar niso hoteli pripeljati do končne postaje. No, vsaj takšno zgodbo so govorili neučakani pogledi. Čas izstopa je le prišel in s tem naša prva destinacija kulturnega popotovanja, ulična umetnost s poudarkom na stenskih poslikavah. Kdo bi si mislil, koliko umetniških podpisov nosijo zidovi Metelkove ulice. Sami smo jih navdušeno raziskali med skupinskim lovom na domišljijske in bolj realne like, črke ter napise.

Sonce je bilo vse više, a vseeno nam je uspelo določiti vzhod in orientirati naše zemljevide. Ti so nas vodili skozi stari del slovenske prestolnice vse do nove kulturne destinacije, Slovenskega narodnega gledališča. Tu smo se z visokih balkonskih sedežev prepustili lutkovni predstavi in se izgubili v njeni bogati scenografiji ter barvitem in čarobnem dogajanju pod nami.

Prečudovito zgradbo smo zapustili z glasnim aplavzom in se pripravili na čisto novo dogodivščino. Vstopili smo v svet iluzij ter se sprehodili med ogledali, raznimi očesnimi prevarami, fizikalnimi napravami in med mnogimi drugimi iluzionističnimi pripravami. Razno razne zagonetke so nam razprle oči in narisale široke nasmehe med rdeča lica.

Po vseh novih rečeh in spoznanjih je napočil čas sprostitve in aktivne zabave, za kar je poskrbelo veliko igrišče v parku Tivoli z vsemi zanimivimi igrali ter razvejanimi in močnimi drevesi. Tako smo se utrujeni vrnili na že poznane železniške tire ter se popeljali nazaj do prvotnega perona, kjer so nam starši že mahali v pozdrav.